Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Haftalık 4 Gün Çalışma Tartışılıyor: Türkiye’de Mümkün mü?

Ekonomi yazarı Şeref Oğuz, haftada 4 gün çalışma sisteminin dünyada tartışıldığını ve bunun Türkiye’de uygulanabilirliğini masaya yatırdı.
Haftalık 4 Gün Çalışma Tartışılıyor: Türkiye’de Mümkün mü?
HABER GİRİŞ

Son dönemde dünya genelinde haftalık çalışma saatlerinin iş verimliliğine nasıl yansıyacağına dair tartışmalar yürütülüyor. Haftalık çalışma süresinin dört güne ve günlük çalışma süresinin 8 saate çekilmesi tartışılıyor. Öyle ki bazı ülkelerde belirli alanlarda bu sistem denenmeye başladı bile.

Yapılan araştırmalar gençlerin ve kadınların bu sisteme sıcak baktığını ortaya koyuyor. Son olarak Japonya’da 4 gün iş, 3 gün izin şeklinde çalışma sistemi test edildi ve verimliliğin yüzde 40’a yakın arttığı görüldü.

Microsoft, Japonya’daki çalışanlarına bu sistemi uyguladı ve Cumartesi-Pazar günleri izin yapan çalışanların daha verimli olduğunu tespit etti. Bir süredir bu sistemin Türkiye’de uygulanabilirliği konuşuluyor.

Ekonomi yazarı Şeref Oğuz, Ekonomim.com’daki köşe yazısında bu konuyu ele aldı. Oğuz, kariyer platformu Youthall tarafından yapılan araştırmaya atıfta bulunarak, çalışan gençlerin yüzde 88,9’unun haftada 4 gün çalışmaya sıcak baktığını, günde 6 saatlik çalışmaya olumlu bakanların oranının ise yüzde 83 olduğunu söyledi. Kadınlar arasında bu oranın yüzde 87’ye ulaştığını belirtti.

Şirketlerdeki İnsan Kaynakları yöneticilerinin yüzde 78,7’sinin 6 saatlik çalışmaya olumlu baktığını belirten Oğuz, 4 günlük çalışma süresine “evet” diyenlerin oranının yüzde 25’te kaldığını aktardı

GCM Yatırım Banner

Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 1’inin haftada 4 gün çalıştıklarını belirten Şeref Oğuz, 63’ünün 4 gün çalışma konusunu değerlendirdiğini, büyük şirketlerin yüzde 11’inin bu sisteme karşı olduğunu vurguladı.

Hibrit Çalışmanın Popülerliği Artıyor

Son dönemde pandemi ile beraber popüler hale gelen hibrit çalışma modeline dair bilgileri paylaşan Oğuz, bu sistemi kadınların daha çok istediğini belirtti. Çalışanların yüzde 61,2’si düzenli olarak ofiste çalıştığını, yüzde 22,1’’inin hibrit, yüzde 16,7’sinin ise uzaktan çalıştığını ifade etti.

Oğuz özellikle Y ve Z kuşağının ofislerde çalışmak istemediğini, insanların buna neden olarak kendilerine daha fazla vakit ayırabilmesini gösterdiğini söyledi.

Ekonomi yazarı yazısınn sonunda, “Daha uzun çalışmak yerine daha verimli çalışmanın ihtiyaç olduğu dönemlerdeyiz. Ancak sadece süreyi kısaltmak yetmez, süreçleri de verimli kılmak gerekir.” ifadelerini kullandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın