Güney Kore, yapay zeka ve yarı iletken sektöründeki liderliğini güçlendirmek için 576 milyar doları aşan dev bir yatırım programı açıkladı. Samsung ve SK Hynix öncülüğündeki plan, ülkenin çip üretim kapasitesini artırmayı ve ekonomik büyümeyi Seul dışına yaymayı hedefliyor.
Devlet Başkanı Lee Jae Myung, yarı iletkenler, fiziksel yapay zeka ve vari merkezlerinden oluşan “üçlü eksen” stratejisinin ülkenin gelecekteki büyümesinin temelini oluşturacağını söyledi.
Plan kapsamında Samsung Electronics ve SK Hynix, ülkenin güneybatısında iki yeni çip üretim tesis kurmak için toplam 800 trilyon won (518 milyar dolar) yatırm yapacak. Ayrıca Seul yakınlarındaki Chungcheong bölgesinde çip paketleme merkezi için 81 trilyon wonluk ek yatırım öngörülüyor.
Hükümet, önümüzdeki beş yılda DRAM üretimini iki katına çıkarmayı ve 2029’a kadar yapay zeka veri merkezlerine 550 trilyon won, 2035’e kadar ise 1.000 trilyon wonun üzerinde yatırım yapılması hedefleniyor.
Buna karşın bazı uzmanlar, yeni bölgelerde ileri teknoloji çip fabrikaları kurmanın yüksek elektrik, su, lojistik ve niteklik iş gücü gerektirdiğini belirterek planın risklerine dikkat çekiyor. Analistler ayrıca dev yatırımların ilerleyen dönemde küresel çip arz fazlası yaratabileceği uyarısında bulunuyor.