Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey Kore’nin nükleer denemeye devam etmesi durumunda müttefiklerle benzeri görülmemiş bir ortak tepki verileceği konusunda uyardı. Çin’i, Kuzey Kore’yi yasaklanmış nükleer silah ve füze geliştirme çabasından caydırmaya yardım etmeye çağırdı.
kolayca yatırım yapın
Yoon, Reuters ile gerçekleştirdiği geniş kapsamlı röportajda Kuzey Kore sorununa dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Kuzey Kore’nin en yakın müttefiki olan Çin’i, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üyesi olmanın gereğini ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti. Bunun yapılmaması halinde bölgedeki askeri varlık akışının hız kazanacağını söyledi.
“Çin, Kuzey Kore’yi Etkileme Gücüne Sahip”
Yoon, ofisinde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Burada kesin olan şey şudur: Çin, Kuzey Kore’yi etkileme kabiliyetine sahip. Bir diğer kesin olan şey ise Çin’in bu sürece dahil olma sorumluluğunda olmasıdır.”
Başkan ayrıca, bölgedeki istikrar ve barış ortamını koruma adına bu etkiyi gösterip göstermeyeceğine karar vermenin Pekin yönetimine bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.
Yoon açıklamalarının devamında, Kuzey Kore’nin tasvip edilmeyen eylemlerinin Japonya da dahil olmak üzere bölge ülkelerin savunma harcamalarının artmasına yol açtığını söyledi. Faaliyetlerin, ABD gemilerinin ve savaş uçaklarının daha fazla konuşlandırılmasına yol açtığının da altını çizdi.
Kuzey Kore’yi nükleer denemelerden ve silahlardan arındırmaya ikna etmek adına bekledikleri “en iyi çabayı” göstermenin Çin’in de çıkarına olduğunu ifade etti.
“Daha Önce Görülmemiş Bir Yanıt Olacak!”
Güney Kore ve müttefikleri ABD ile Japonya’nın, Kuzey Kore’nin yeni bir nükleer deneme gerçekleştirmesi halinde ne yapacakları sorusuna ise şu cevabı verdi: “Daha önce görülmemiş bir yanıt olacak.”
Ancak bunun ne anlama geldiğini açıklamayı ve daha fazla detay vermeyi reddetti.
Nükleer denemeleri ile tepki toplamaya devam eden Kuzey Kore’nin yedinci bir nükleer deneme yapmasının hiç akıllıca olmayacağını da belirtti.
Yoon, otuz yıllık Kuzey Kore politikasının başarısızlığından uluslararası tepkideki tutarlılık eksikliğini sorumlu tutarak, “Tutarlı bir şekilde ve birbirimizle uyumlu bir şekilde yanıt vermeliyiz” ifadelerini kullandı.