Güney Kore Dışişleri Bakanı tarafından Perşembe günü yapılan açıklama ile ülkenin Tayvan ve Japonya da dahil olmak üzere ABD liderliğindeki büyük mikroçip üreticileri grubunun bir ön toplantısına katılacağı duyuruldu.
ABD’nin Güney Kore, Japonya ve Tayvan ile oluşturmayı planladığı, çip üretiminde iş birliğini öngören “Çip Dörtlüsü“nün ilk toplantısının Ağustos sonu ya da Eylül başında gerçekleşmesi bekleniyor.
Dışişleri Bakanı Park Jin gazetecilere verdiği demeçte, ülkenin toplantıya katılacağını söylemek dışında nelerin görüşüleceği konusunda şimdilik herhangi bir ayrıntı vermedi.
Çip Dörtlüsü ile Yeni Bir Küresel Mücadele Başlayacak
Bu yeni iş birliği grubunun, sektörde Çin’e karşı yeni bir blok oluşturarak iki büyük güç arasındaki küresel mücadelenin belirleyici unsuru haline gelebileceği yorumları yapılıyor.
Sektör uzmanları, taraf ülkelerin Çin ile bağlarını nasıl şekillendireceğinin hem bölgenin hem de dünyanın geleceği açısından kritik önem taşıdığını belirtiyor.
Seul’ün, Çip Dörtlüsü grubunun hazırlık toplantısına katılması, yarı iletken ve mikro işleme teknolojisi üzerindeki Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki rekabeti yönlendirmeye çalışan Güney Kore için riskleri artırabilir.
Güney Koreli İhracatçılar Katılıma Sıcak Bakıyor
Kore Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Güney Kore’deki 300 ihracatçıyla yapılan bir ankete göre, yanıt verenlerin yüzde 53’ü Güney Kore’nin ABD liderliğindeki gruba katılması gerektiğini, yüzde 41’i ise şimdilik katılmayı ertelemesi gerektiğini söyledi. Yüzde 5’lik kesim ise Güney Kore’nin katılmasına karşı çıktı.
ABD Başkanı Joe Biden, çip üretimi ve araştırması için 52 milyar dolarlık sübvansiyonun yanı sıra çip fabrikaları için tahmini 24 milyar dolarlık yatırım vergisi kredisi sağlayan Çip ve Bilim Yasası’nı bu ay imzaladı.
Çin Ticaret Bakanlığı ise Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkenin yeni ABD çip yasasına karşı olduğunu ve gerektiğinde meşru haklarını korumak için güçlü önlemler alacağını söyledi.