Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Güney Afrika Ekonomisi Tahminlerin Aksine %7’den Daha Fazla Küçülecek

Ülke ekonomisini değerlendiren Maliye Bakanı, Güney Afrika GSYİH’sinin 2020 sonunda hükümetin daha önce yaptığı tahminlerden daha kötü bir tablo çizeceğini bildirdi.
Güney Afrika Ekonomisi Tahminlerin Aksine %7’den Daha Fazla Küçülecek
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ülkeler çeyreklik ekonomik büyüme raporlarını açıklamaya devam ederken, pandemiden dolayı en fazla darbe alanlar arasında Güney Afrika ilk sıralarda yer alıyor. Geçen hafta açıklanan verilere göre ülke gayrisafi yurt içi hasılası 2020’nin ikinci çeyreğinde rekor daralma gösterdi.

Zaten kırılgan olan ekonomi yaşanan sağlık krizinin etkisiyle yarı yarıya küçüldü. Ülkenin geleceği için kaygı verici bir tablo ortaya çıkarken, yetkililerin beklentisi de fazlasıyla karamsar.

Güney Afrika Maliye Bakanı Tito Mboweni, bu yıl ekonominin %7 beklentisinden çok daha fazla küçüleceğini söyledi.

GCM Yatırım Banner

Geçtiğimiz günlerde açıklanan %51 daralma oranının Ulusal Hazine hem de Rezerv Bankası tarafından beklenenden çok daha fazla olduğunu belirten Mboweni, bu verinin yıl sonu tahminleri için riskleri artırdığını söyledi.

Coronavirüs salgınının hükümetin harcamalarını ve maliyesini tehlikeli bir şekilde etkilediğini ifade etti.

Salgınla mücadele kapsamında yapılan kamu harcamalarının borç yükünü artırdığını ve ekonomiyi çok ciddi bir şekilde tehdit ettiğini sözlerine ekledi. Hükümetin 2020 için öngörüsü %7 daralma olacağı yönünde. Fakat mevcut tabloda bunun çok daha ötesinin yaşanacağı düşünülüyor.

GSYHİ’de daralmaya yol açan en önemli kalemin vergilerin düşmesi olduğu söylendi.
Güney Afrika Corona Tablosu
Kaynak: Worldometer

Vergilerin kar üzerinden ödendiğini hatırlatan Maliye Bakanı, pandemi nedeniyle işletmelerin kazancı düştükçe vergi miktarlarının da azaldığına dikkat çekti. “Şişen borç ve borç servisi maliyetlerimizi kontrol altına almamak ve bütçe açığını daraltmamak, uzun vadeli ekonomik beklentilere zarar verecektir.” diyen Mboweni, düşük GSYİH’nin hanehalkı geliri için riskleri canlı tuttuğuna dikkat çekti.

Güney Afrika 650 bine dayanan hasta sayısı ile vaka açısından en kötü etkilenen 8. ülke konumunda. Ülkede pandeminin pik yaptığı dönem Haziran ayıydı. Son haftalarda büyük ölçüde azalma olsa da hala 1000’li sayıların üstünde günlük vaka bildiriliyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, hükümetin gelir kaybının GSYİH’deki düşüşten çok daha şiddetli olacağını bildirdi. 10 Eylül’de yayımlanan raporda düşük gelirlerin uzun zamandır ülkede kredi sorunu yarattığına dikkat çekildi.

Gelir açığının 2023 yılına kadar borç istikrarını daha da karmaşık bir hale getireceğini bildiren Moody’s, gelir açığının temelinde iş kayıpları ve güvensizlikten kaynaklanan daha küçük vergi tabanı olduğunu aktardı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.