İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyesi ve Gülle Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, bu yılki ihracat hedefine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Gülle, destekleyici olmayan kur seviyesi ve yüksek maliyetlerin ihracat hedefi üzerinde bir risk oluşturduğunu söyledi.
kolayca yatırım yapın
İSO Meclis Üyesi Gülle, deprem bölgesinde Türkiye’nin yüzde 8-9’unu kapsayan çok güçlü bir ihracat altyapısı olduğuna dikkat çekti. Deprem nedeniyle en büyük ihracat kaybının Kahramanmaraş ve Hatay’da gerçekleştiğini kaydetti.
“Depreme Rağmen İhracat Hedefinden Sapmamak Önemli Bir Başarı Olacak”
Bu yıl geçen yıla oranla yüzde 10’luk bir ihracat büyümesiyle 275 milyar dolarlık hedef olduğunu söyledi. Yaşanan deprem felaketine rağmen bu hedeften sapmamanın çok önemli bir başarı olacağını bildirdi.
Çok kısa zamanda onarmanın ve yerine koymanın kolay olmayacağını gördüklerini dile getirdi.
Gülle, depremin yanı sıra faiz, enflasyon ve maliyetler gibi birçok unsurun da ihracat üzerinde riskler oluşturduğunu belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz piyasasında ekonomi yönetiminin istikrarlı olarak nitelediği dengeyi sağlamak için piyasayı hep organize ettiğini söyledi. İhracat gelirinin en az yüzde 40’ının bu kapsamdaki en büyük döviz gelir kaynağı olduğunu ifade etti.
Geçen yılın son çeyreğinden itibaren siparişlerde ve işlerde düşüş görüldüğü için stokların oluştuğunu belirten Gülle, bazı hazır giyim markalarının ithalata yöneldiğini aktardı. Fabrika çalışması dururken, ithalata yönelmeyi doğru bulmadıklarını söyledi.
Bu gelişmelerin öncesinde yakın bir zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Mart ayı ihracatında depremin etkisinin azaldığını söylemişti.