Greenpeace’in sosyal medyadaki ABD hesabından yapılan paylaşımda, Bitcoin topluluğunu kızdıran ifadeler yer aldı. Paylaşıma Bitcoin kodunda çalışma ispatından hisse ispatına geçiş yapılması gerekliliğine yer verildi.
Paylaşıma topluluk tepki gösterirken, bazı kullanıcılar, değişikliği uygulamak istiyorlarsa Greenpeace’in kodu kendilerinin çatallaması gerektiğini öne sürerken, diğerleri çamaşır kurutma makinelerinin Bitcoin’den daha fazla enerji tükettiğini savundu.
Çevreci aktivizmiyle tanınan Greenpeace, 2022’nin başından beri kripto milyarderi Chris Larsen ile Bitcoin topluluğuna amiral gemisi kripto para biriminin mutabakat mekanizmasını değiştirmesi için baskı yapmayı amaçlayan “İklimi Değil Kodu Değiştir” adlı bir kampanyada çalışıyor. Larsen daha önce bu çabayı finansa etmek için 5 milyon dolar bağışlamıştı.
Larsen eski tarihli bir röportajında, Bitcoin’in İsveç kadar güç tükettiğini ve beş yıl içinde Japonya kadar tüketebileceğini söylemişti. Bitcoin ve Ethereum’un değişmedikçe yatırımcıların desteğini almaya devam etmeyeceğini öne sürmüştü.
Proof-of-stake’den farklı olarak, proof-of-work mutabakat mekanizması çok fazla enerji gerektiriyor. Bu nedenle çevre aktivistleri teknolojinin enerji israfına neden olduğunu savunuyor.
Larsen, düzenleyicilerin değişikliği uygulamak için adım atmak zorunda kalacağını tahmin ederek Bitcoin topluluğunu çevre dostu hisse kanıtına geçmeye defalarca çağırdı. Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin’i PoW’u terk etme kararlılığından dolayı bir kahraman olarak nitelendirmişti.