Goldman Sachs, bugün yayınlanan bir raporda bu ayın sonlarında gerçekleşmesi beklenen ABD ile Çin liderleri arasındaki toplantıda bir tür ticari anlaşmaya varmalarının daha olası göründüğünü ancak bazı tarifelerin büyük olasılıkla saklanacağını öngördü.
“Temel durumumuz bir anlaşmanın ABD tarifelerini yerinde bırakması ve varılan anlaşma kapsamında çeşitli taahhütler yerine getirilirken bunların kademeli olarak kaldırılmasıdır” diyen ABD’li yatırım bankası, yine de bazı ABD tarifelerinin 2020’ye kadar yerinde kalmasını beklediklerini kaydetti. Goldman Sachs ayrıca iki ekonomik güç merkezi arasındaki ticaret gerilimlerinin son birkaç hafta içinde düzeliyor gibi göründüğünü, iki ülke yetkililerinin pek çok kez bir araya gelip ilerleme gösterildiğine işaret ettiğini belirtti.
2018’in çoğunda ABD ile Çin, Pekin’in sübvansiyonları ve zorunlu teknoloji transferleri gibi nedenlerle anlaşmazlık yaşamış, ikili kısasa kısas bir ticaret savaşı içine girmişti.Şubat ayının sonlarına doğru ABD Başkanı Donald Trump, görüşmelerde önemli ilerleme olduğunu öne sürerek Çin mallarındaki yüzde 10’luk verginin yüzde 25’e çıkarılması planını ertelediğini duyurmuştu. Aynı zamanda dünyanın en büyük iki ekonomisinin her iki tarafın da ek ilerleme kaydettiği varsayımıyla bir anlaşma imzalamak için zirve planladığını söylemişti. Bu görüşmenin, Trump’ın Florida’da Palm Beach’deki Mar-a-Lago golf kulübünde yapılacağı bilgisi de verilmişti. Goldman bu noktada, ileriye dönük olarak bir ticaret anlaşmasına varma sürecinin üç aşamada gerçekleşebileceğini aktardı.
Nitekim ABD ve Çinli yetkililerin önümüzdeki birkaç hafta içinde göze çarpan konulardaki farkları çözmek için toplantılara acil olarak devam etmesi muhtemeldi.Yatırım bankası ikinci aşamanın, Mart sonunda çözülemeyen sorunların çözüleceği Trump-Xi Jinping toplantısıyla sonuçlanacağını öngördü. Florida toplantısının gerçekleşmesi durumunda Goldman, iki başkanın bir tür resmi anlaşma duyurma olasılığının yüzde 75 olabileceğini tahmin etti. Devam eden müzakereler, fikri mülkiyet hırsızlığı, teknoloji transferi ve ticaret ile ekonomiyle alakalı yapısal reformlar gibi her iki ülke arasındaki çetrefilli sorunları da içeriyordu. Goldman Sachs; “bu aşamada karar verilen şey ne olursa olsun birçok alanda kesinlikten yoksun olacağını ve liderlerin toplantısından sonra ek teknik çalışmanın yapılması gerekeceğini” vurguladı.
Sonuç açısından en belirsiz olan üçüncü aşamaya gelindiğinde ise Goldman Sachs, bunun tarife oranlarının bazı belirsizlikler getireceği anlaşmanın uygulanması olacağını öngördü.ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’in ABD’nin anlaşma şartlarını uygulamak için orantılı ve tek taraflı olarak harekete geçeceğini söylediği hatırlatıldı. Goldman bunu ABD’nin Çin’in anlaşmaya göre davranmadığına inanırsa yeri tarifeler koymak ya da bazılarını yeniden yürürlüğe koymak anlamına geldiği şeklinde yorumladı.
“Trump ile Xi Jinping’in ulaşabileceği her türlü anlaşmanın bir parçası olarak tarifelerin kaldırılıp kaldırılmayacağı ya da azaltılıp azaltılmayacağı henüz belli değil. ABD’nin mevcut tarifeleri yakın vadede yürürlükte tutmaya devam etmesini ve bunları yalnızca Çin’in anlaşmanın şartlarını yerine getirmesinden sonra azaltmasını bekliyoruz. Çin’inse derhal kaldırılması için baskı yapacağını düşünüyoruz.” diyen Goldman, ABD’nin 200 milyar dolarlık Çin ürününe vergiyi yüzde 25’e çıkarması ve kalan 267 milyar dolarlık diğer ürünlere vergileri artırması durumunda bunun ABD’nin ek tarife gelirini 97 milyar dolar artırabileceğini dile getirdi.