Çokuluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs Group, büyük çaplı merkez bankalarının uyguladığı para politikaları için değerlendirmede bulundu.
Goldman Sachs, aralarında Doğu ve Merkez Avrupa’da çoğu gelişmekte olan ülkelerin yanı sıra Yeni Zelanda, Latin Amerika’nın da olduğu 9 ülkeyi inceledi.
İncelemede, bankaların uyguladığı para politikalarının resesyon riskini artırma endişeleri karşılıksız kaldı. Söz konusu ülkelerde istihdam alanındaki güçlü seyir sayesinde resesyona ilişkin herhangi bir işaret olmadığı açıklandı.
New York merkezli bankaya göre uygulanan para politikaları 2023’e kadar ülke ekonomilerinde durgunluğa sebep olmayacak.
“Tedarik Zincirindeki Sıkıntılar Azaldı, Çekirdek Enflasyon Zirveyi Gördü”
Söz konusu ekonomileri destekleyen faktörler şöyle sıralandı: “Hızlı tüketici kredisi büyümesi ve güçlü bilançolar, birçok ekonomide artan işgücü talebinin istihdamı desteklemesi, ekonomilerin yeniden açılmasının büyümeyi desteklemesi.”
Tüm destekleyici faktörlerin dışında negatif faktörlere de değinildi. İstihdam piyasasının aşırı ısınması ve para birimlerindeki değer kaybının ekonomileri olumsuz etkileyebileceği kaydedildi.
Bu faktörlerin dışında yaşanan gelişmelerle ilgili ise “Tedarik zincirindeki sıkıntıların azaldığına dair sinyaller var. Çekirdek enflasyon da birçok ekonomide zirveyi gördü” şeklinde açıklama yapıldı.
Banka ekonomistleri, erken faiz artışı yapan ekonomilerin küçüleceğini söylemek için çok erken olduğunu, şimdiye kadar eldeki verilerin sert inişten kaçınılabileceğini gösterdiğini bildirdi.
Jan Hatzius öncülüğündeki ekonomistler, mercek altın alınan ülkelerdeki ekonomilerin gösterdiği etkinin, resesyona karşı direnç sağladığını savundu.
Onlara göre bu direnç, bankanın, hiçbir büyük ekonominin gelecek yıla kadar para politikasının sebep olduğu bir durgunluğa girmeyeceği görüşünü destekliyor.
Goldman Sachs Başkanı: “Ekonomiye Zarar Veren Eşi Görüşmemiş Faktörler Var”
Goldman Sachs tarafından yapılan değerlendirmede gelecek yıl için resesyon sinyali verilmedi ancak banka başkanının daha önce yaptığı açıklama karamsar bir tablo çizilmişti.
Goldman Sachs’ın Başkanı ve Operasyon Direktörü John Waldron, Haziran ayında yaptığı açıklamada, yaşanan ekonomik çalkantıyı kariyerinde karşılaştığı en zorlu krizlerden biri olarak tanımlamıştı.
“Açıkçası birçok döngüden geçtik ancak sistemdeki şokların sayısının birleşmesi benim için benzeri görülmemiş bir şey” diyen Waldron, ekonomiye zarar veren eşi görüşmemiş faktörlerin olduğunu söylemişti.
Bu faktörleri, emtia şoku ile benzeri görülmemiş miktarda parasal ve mali teşvikler olarak sıralamıştı.