Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) agresif bir para politikası izlemeye başlaması, doların gücüne güç katıyor. Üstelik güvenli liman alımlarının etkisiyle dolar, Macaristan’dan Yeni Zelanda’ya buharlaşan para birimleriyle 10 yılın en güçlü seviyelerine yakın işlem görüyor.
kolayca yatırım yapın
Doların en çok işlem gören emsalleri olan Euro ve Japon yeni değerini korumakta zorlanırken, Şili ve Hindistan gibi bazı ülkeler para birimlerini desteklemek için doğrudan harekete geçti.
Goldman Sachs’a göre; Euro’da bu yıl yüzde 10’dan fazla düşüş yaşansa bile Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) doğrudan döviz piyasalarına adım atmasının pek olası değil. Japonya’nın ise yen düşmeye devam ederse bu tür bir müdahaleye girme potansiyeli var.
EUR/USD paritesi faiz kararının ardından 1,0277 dolara ani yükseldikten sonra aynı hızla geriledi ve 1,0153 dolara indi.Euro, ECB’nin beklenenden daha büyük olan faiz artırım kararının ardından günü 1,0230 dolardan tamamladı. Bugünkü işlemlere ise yataya yakın başladıktan sonra Avrupa seansıyla birlikte sert geriledi. TSİ 11:00 sularında yüzde 0,92 oranında düşüşle 1,0136 dolardan işlem görüyor.
Goldman döviz stratejisti Karen Reichgott Fishman, Başkan Christine Lagarde ve meslektaşlarının dikkatlerini Avrupa’nın ortak para birimini desteklemeye kaydırmadan önce çözmesi gereken daha acil sorunlar olduğunu ifade etti.
Acil sorunlar; enflasyondaki artış, enerji kaynaklarına yönelik riskler, İtalya gibi sorunları siyasi kargaşa tarafında şiddetlenen ülkeler ve tahvil piyasalarının bozulması şeklinde sıralanıyor. Bu sorunlar, merkez bankasının Perşembe günü gösterge oranını yarım puan artırma ve Euro bölgesinin parçalanmasını önlemeyi amaçlayan en yeni tahvil piyasası aracı hakkında daha fazla ayrıntı verme kararını destekledi.
Goldman Sachs analisti raporunda, “İtalya’daki parçalanma riskleri ve artan siyasi belirsizlik endişeleri, nihayetinde Euro üzerindeki ilk yukarı yönlü baskıya ağır bastı ve tek para biriminin şu anda karşı karşıya olduğu karmaşık zorlukların altını çizdi,” ifadelerini kullandı.
Karen Reichgott Fishman, döviz müdahalesinin kesinlikle araç setinde olsa da ECB’nin bunu devreye sokma olasığının düşük olduğunu düşünüyor. Reichgott Fishman, dünyanın en büyük merkez bankalarının müdahalelerinin son yıllarda ender görülmesine ve gerçekleştiğinde genellikle koordineli olmasına rağmen USD/JPY paritesi yükselmeye devam ederse Japonya’nın bir şeyler yapma ihtimalinin artacağını söyledi.