Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş., yenilenebilir enerji alanında önemli bir iş birliğine imza attı. Şirket, OYAK bünyesindeki Oyak Yenilenebilir Enerji A.Ş. (OYEN) ile güneş enerjisi santrali projeleri kapsamında anlaşma sağladı.
Yapılan açıklamaya göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hayata geçirilmesi planlanan projeler, demir-çelik sektörünün önde gelen şirketleri ERDEMİR ve İSDEMİR için geliştirilecek. Anlaşma, 15 yıllık ESCO (Yap-Devret-İşlet) modeli kapsamında uygulanacak.
Projelerin toplam kurulu gücü 357,9 MWp DC seviyesinde olacak. Bunun 186,5 MWp’lik kısmı İSDEMİR, 171,4 MWp’lik kısmı ise ERDEMİR projelerine ait olacak. Toplam yıllık elektrik üretiminin yaklaşık 707 GWh olması bekleniyor.
Toplam yatırım bedeli KDV hariç 205 milyon dolar olarak belirlenirken, güncel kurla bu rakam yaklaşık 9,1 milyar TL’ye karşılık geliyor. Girişim Elektrik’in projelerden yıllık yaklaşık 55 milyon dolar gelir elde etmesi öngörülüyor.
Şirket, projelerin mühendislik, tedarik ve yapım süreçlerini üstlenecek. Ayrıca grup şirketleri tarafından üretilecek ekipmanların kullanılması planlanırken, finansman tarafında Çinli bir kuruluşla iş birliği yapılması hedefleniyor.
Söz konusu yatırımların, hem enerji maliyetlerinin düşürülmesine hem de yenilenebilir enerji kullanımının artırılmasına katkı sağlaması bekleniyor.