Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Gıdada Tehlike Baş Gösterdi: Milyonlarca Kişi Etkilenebilir

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve turunçgiller üzerinde etkisi olan “yeşillenme hastalığı” gıdada yeni tehdidin ismi oldu. Riskler herkesi korkuttu.
Gıdada Tehlike Baş Gösterdi: Milyonlarca Kişi Etkilenebilir
HABER GİRİŞ

Günden güne artan gıda fiyatları, yüksek enflasyon oranları ve diğer faktörlerle vatandaşların alım gücü her sürekli olarak düşüyor. Bunların yanında jeopolitik gelişmeler ve gıda ürünlerinde meydana gelen hastalıklar da etiket fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

Ekonomim yazarlarından Ali Ekber Yıldırım, 25 Ocak tarihinde kaleme aldığı yazıda turunçgillerde görülen en tehlikeli hastalık olarak bilinen “yeşillenme hastalığı”na dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan konuyla ilgili rapor hazırlandığını, bu raporda hastalığın Türkiye’ye girmesi durumunda turunçgil üretiminin tamamen bitebileceği vurgusunun yapıldığını belirtti.

Ticaret Bakanlığı’nın ihracatçı birliklerine yazı gönderdiği, bu yazıda konuyla ilgili olarak uyarıların yapıldığını aktardı. Özellikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) yapılacak narenciye ithalatına dikkat çekilerek yolcu beraberinde bu ürünlerin ülkeye girilmesine izin verilmeyeceğinin açıklandığını söyledi.

İthalatçı Olma Tehlikesi

Ali Ekber Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kuzey Kıbrıs’a gönderdiği raporun çok ürkütücü olduğunu vurguladı. Yıldırım’ın dikkat çektiği raporda hastalığın Türkiye’ye girmesi durumunda turunçgillerde ihracatçı olan Türkiye’nin ithalatçı durumuna düşebileceği ifade ediliyor.

10 Milyon Kişiyi Etkileyebilir

Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç Dr. Yunus Bayram’ın Türkiye’de 2,5 milyon ailenin narenciye üretimi yaptığı, yaklaşık 10 kişinin bu üretimden etkilendiği kaydediliyor.

GCM Yatırım Banner

Hastalığa neden olan zararlı böceğin Kıbrıs’ta görüldüğü ve bu böceğin Türkiye’ye bulaşması durumunda narenciye üretiminin durma noktası ile karşı karşıya geleceği vurgulanıyor.

Türk yetkililer Kıbrıs ile gerekli görüşmeleri gerçekleştirdi. Bu çerçevede Kıbrıs’ın gerekli önlemleri alacağı duyuruldu. Kurallara uymayan ürünlerin Türkiye’ye sokulmayacağı ve sıkı denetleceği aktarıldı.

Yıldırım, Türkiye’de yıllık 5 milyon 362 bin 612 ton turunçgil üretiminin bulunduğunu, bu hastalığın Türkiye’ye gelmesi durumunda üretimin yüzde 40 oranında azalabileceğini belirtti.

Yeşillenme Hastalığı Nedir?

Turunçgil yeşillenme hastalığı, ülkeler arasında vektör böceklerle veya enfekteli aşıgözü kaynağıyla taşınmaktadır. Hastalık anaca bakmaksızın portakal, mandarin ve greyfurtlar üzerinde çok etkilidir. Bunların yanında limon, kaba limon, turunç ve küçük meyveli laymlar da bu hastalıktan etkilenmektedir.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.