Geçen hafta Endonezya’nın Bali şehrinde G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı yapıldı. “Küresel Ekonomi” başlıklı oturumda dünya gündemindeki sorunlar konuşuldu.
Senegal Ekonomi Bakanı Amadou Hott, toplantıda küresel çapta etkili olan gıda kriziyle ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Bakan, gıda kıtlığı ve yüksek fiyatları içeren kriz için acil bir çözüm bulunmadığı takdirde Covid döneminden çok daha fazla insanın hayatını kaybedeceğine değindi.
Hott, küresel gıda endüstrisine çağrıda bulundu. Savunmasız ülkelerde gıda krizi sürerken Rus ve Ukrayna gıda ürünlerinin ticaretinin boykot edilmemesi gerektiğini söyledi.
Gıda ve gübre gibi temel ürünler yaptırımdan muaf olsa da sektördekilerin gelecekteki yaptırım endişelerinden dolayı Rus ürünlerini almakta isteksiz olduklarını belirtti.
Bakan Hott, “ Rusya’dan, Ukrayna’dan ya da dünyanın herhangi bir yerinden gübre, gıda aldığınızda, bugün yaptırım olmayacak, yarın yaptırım olmayacak diyebilir miyiz?” dedi.
Gıda Krizinden Etkilenenlerin Üçte Birini Afrika Ülkeleri Oluşturuyor
Amadou Hott, Afrika’nın bu yıl yaklaşık 2 milyon ton gübre açığı olduğuna ve gıda üretiminde 11 milyar dolarlık bir kayıp yaşandığını söyledi.
Yetersiz beslenmeden muzdarip olanların üçte birini Afrika ülkelerinin oluşturduğunu ekledi. Afrika ve diğer ülkelerin yerel gıda üretimi için yatırıma ihtiyacı olduğunu aktardı.
Hott, ülkelerin ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle gıda ürünlerinin tedarikinde finansal zorluk yaşadığını da aktardı. Faiz oranlarının yükseldiği bir zamanda gıda malzemeleri satın almanın ve nüfus yardımlarının hükümetlere daha fazla paraya mal olacağını söyledi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası’nın (ADB) Covid’de ülkelere yardım etmek için politikalarını kısa sürede değiştirdiğini hatırlattı. Gıda krizi içinde hızlı adımlar atılmazsa can kaybının pandemi döneminden daha fazla olacağı yorumunu yineledi.