Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Gıda Fiyatları Küresel Cephede Düşse de Yerel Pazarlarda Yüksek

FAO gıda fiyat endeksi, Mart'ta düşüşü daha da hızlandırarak ardışık 12. ayında geriledi. Küresel cephede fiyatlar gerilese de yerel pazarlarda yüksek seyir sürüyor...
Gıda Fiyatları Küresel Cephede Düşse de Yerel Pazarlarda Yüksek
HABER GİRİŞ

Birleşmiş Milletler kuruluşu Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), beklenen aylık raporunu açıkladı. FAO’nun uluslararası gıda emtia fiyatları için gösterge endeksi Mart’ta yine düştü. Böylece Şubat ayındaki 0,6 düşüşün ardından endekste tam bir yıldır aralıksız gerileme kaydedildi.

Endeks, Şubat ayına göre yüzde 2,1 ve bir önceki yıla göre yüzde 20,5 düşüşle 126,9 puana geriledi. Bunda, tahıl ve bitkisel yağlar için dünya kotasyonlarındaki düşüşler etkili oldu.

Aynı zamanda bol arz, bastırılmış ithalat talebi ve Birleşmiş Milletler ile Türkiye’nin aracılık ettiği Karadeniz Tahıl Girişimi’nin genişletilmesi de düşüşe katkıda bulundu.

FAO Mart Gıda Fiyat Endeksi
Kaynak: FAO

FAO tahıl fiyat endeksi, Şubat ayına göre yüzde 5,6 düşerken uluslararası buğday fiyatlarında yüzde 7,1 düşüş yaşandı. Bunda Avustralya’daki güçlü üretim, Avrupa Birliği’ndeki iyileştirilmiş mahsul koşulları, Rusya Federasyonu’ndan yüksek tedarik ve Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından devam eden ihracat etkili oldu.

Dünya mısır fiyatları yüzde 4,6; pirinç fiyatları da yüzde 3,2 oranında azaldı.

GCM Yatırım Banner

FAO bitkisel yağ fiyat endeksi, bol dünya arzı ve durgun küresel ithalat talebinin yağ fiyatlarını aşağı çekmesiyle, bir önceki aya göre ortalama yüzde 3 ve bir önceki yıla göre yüzde 47,7 geriledi.

Süt fiyat endeksi Mart’ta yüzde 0,8 gerilerken şeker fiyat endeksi önceki aya göre yüzde 1,5 arttı. Ekim 2016 sonrası en yükseğe ulaşan şeker fiyat en eksi, Hindistan, Tayland ve Çin’deki azalan üretim beklentilerine ilişkin endişeleri yansıttı.

Şeker dışında artış kaydedilen bir diğer alt kategori, yüzde 0,5’lik yükselişin yaşandığı et fiyat endeksi oldu. FAO Baş Ekonomisti Máximo Torero, aylık fiyat endeksi raporunda şu ifadelerle değerlendirmede bulundu:

“Fiyatlar küresel düzeyde düşerken, yerel pazarlarda hala çok yüksek ve artmaya devam ederek gıda güvenliğine ek zorluklar getiriyor. Bu, özellikle para birimlerinin ABD doları veya Euro karşısında değer kaybetmesi ve artan borç yükü nedeniyle durumu ağırlaşan net gıda ithalatçısı gelişmekte olan ülkelerde böyledir.”

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.