Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya gıda emtia fiyatlarının Aralık ayında düştüğünü bildirdi. 2024 genelinde, FAO Gıda Fiyat Endeksi 2023’e kıyasla ortalama yüzde 2,1 daha düşük seviyede gerçekleşti.
Aralık ayında FAO Gıda Fiyat Endeksi 127,0 puanla Kasım’a göre yüzde 0,5 düşüş gösterdi. Ancak bu seviye, 2023 Aralık değerine kıyasla yüzde 6,7 daha yüksekti. 2024 boyunca endeks, tahıl ve şeker fiyatlarındaki belirgin düşüşlere rağmen bitkisel yağlar, süt ürünleri ve et fiyatlarındaki artışlarla 122,0 puan olarak kaydedildi.
Tahıl fiyatları, Aralık ayında değişiklik göstermedi ancak 2023’e göre yüzde 9,3 düşüş yaşadı. Yıl genelinde endeks yüzde 13,3 azaldı. Bitkisel yağ fiyatları bu dönemde yüzde 0,5 düşerken, 2023’e göre yüzde 33,5 daha yüksekti. 2024’te endeks, küresel arz sıkışıklığı nedeniyle yüzde 9,4 arttı.
Et fiyatları, Aralık ayında yüzde 0,4 yükselerek son üç aylık düşüş trendini sonlandırdı. 2024 boyunca yüzde 2,7 artış gösterdi. Türkiye’de ise TÜİK verilerine göre gıda fiyatları farklı bir seyir izledi. Türkiye’de gıda fiyat artışı yıllık yüzde 43,6 olarak gerçekleşti.
Dünya genelinde gıda fiyatları düşerken, Türkiye’de son açıklanan verilere göre artış dikkat çekti. TÜİK tarafından bugün açıklanan verilere göre gıda fiyat artışı yıllık bazda yüzde 43,6 olarak gerçekleşti.