Asrın felaketi olarak nitelendirilen, Kahramanmaraş merkezli ve 11 şehrin etkilendiğini deprem faciası sebebiyle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tüm çalışmalarını Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından resmi Twitter hesabı üzerinden paylaşıldı.
Paylaşımda, depremin ilk gününden bugüne kadar yapılan tüm açıklamalar sıralandı. Afetten etkilenen şehirlerin Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa olduğu ve Elazığ’ın da iller arasında yer aldığı bildirildi.
Tahakkuk Edilen Vergilerin Ödeme Süresi Uzatıldı
Söz konusu şehirler mücbir sebep hali ilan edildiği hatırlatıldı. Deprem bölgesinde bulunan 669 bin 562 faal mükellefin 6.2.2023 ile 31.7.2023 tarihleri arasındaki yükümlülüklerinin ertelendiği eklendi.
Verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süresinin 15 Ağustos, bunlar üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresininse 31 Ağustos’a kadar uzatıldığı kaydedildi.
2023 yılının 1’inci geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannamelerininse alınmayacağı bildirildi. Ayrıca deprem bölgesindeki illerde toplam 2 milyon 166 bin 685 motorlu taşıtlar vergisi mükellefinin de erteleme düzenlenmesinden yararlanacağı söylendi.
Vergi Ödemeleri 6 Ay Ertelendi
Mücbir sebep ilan edilen 11 ildeki ödenmesi gereken yaklaşık 37.1 milyar lira olan vergi ödemelerinin 6 ay ertelendiğini aktardı.
Mart, Mayıs ve Temmuz 2023 tarihlerinde ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süresinin mücbir sebep halinin bitimi tarihini izleyen Ağustos, Ekim ve Aralık 2023’e ertelendiğini açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan paylaşımda afet bölgesindeki borçluların vergi dairelerine olan borçlarının gerekli şartları taşımalarıyla faiz alınmaksızın azami 24 ay süreyle taksitlendirileceğine işaret edildi.
Bağışlar Vergi Matrahında İndirim Olarak Uygulanacak
Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni veya nakdi bağışların tamamı ilgili yıl vergi matrahlarının tespitinde indirim olarak dikkate alınacağı belirtildi.
Gelir ve kurumlar vergisi mükellef işletmelerinde mevcut ya da dışarıdan temin edilen ihtiyaç malzemelerinin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ya da yönlendirilen kamu kurum ve kuruluşlara yapılan ayni bağışların tamamının da indirim konusu olacağı yer aldı.
Bağışlarda KDV Hesaplanmayacak
Açıklamada söz konusu kapsamda bedelsiz yapılan bağış ve yardımlarda Katma Değer Vergisi (KDV) hesaplanmayacağı açıklandı. Ayrıca bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV’ler de işletmeler tarafından indirim konusu yapılabileceği vurgulandı.
İl AFAD müdürlükleri koordinesi ile afet bölgesine bedelsiz barınma hizmeti sağlayan işletmeler için KDV ve Konaklama Vergisi aranmayacağına dikkat çekildi. Bedelsiz olarak işletmeler tarafından yapılan giderlerin gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak gösterebileceği bildirildi.
Deprem bölgesindeki akaryakıt satışlarında yapılan belge düzeninin kolaylaştırılmasına ilişkin tedbirlerin alındığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden duyurulduğunun altı çizildi.