1997 yılında kurulan Guangzhou‘nun kısaltması olan GAC, binek otomobil ve SUV alanında, fiyat performans açısından makul araçlar üretmekle dünyanın dikkatini çekmişti. Kuruluşundan 5 sene sonra 2012 yılında 728 bin araç üreterek Çin’de söz sahibi olmayı başarmıştı. Şu anda ortak çalıştığı ve teknoloji bakımından yardım aldığı firma Japon Honda‘dır. GAC, her ne kadar taklit araçların ülkesi olan Çinli bir firma olsa da GE3 SUV modeli ile kendi tarzında bir şeyler yapmaya çalıştıklarını görebiliyoruz.
Dünyanın değişen yakıt sistemine karşı Çinli firma da elektrik döneme geçişin anahtarını sunuyor. Uluslararası Kuzey Amerika Otomobil Fuarı‘nda tanıtımı yapılan GE3, cezbedici özelliklerini sunarken fiyatların makul seviyede tutulması yine piyasalarda Çin istilası olacağının habercisidir. GE3‘ün en büyük özelliği hızlı şarj süresi ve gittiği menzil dir.
GE3’ün günümüz araçları ile aynı temalarda üretildiğini görüyoruz. Sempatik bir havası olan bu SUV üçgen formlu Ledli far yapısına sahip. Bizlere Suzuki modellerini andıran GE3, dar ızgara ve farlarla takım olan üçgen formlu tampona sahip. Yan kısımda kompakt görüntüsü ön plana çıkıyor. Tavanın parlak siyah malzeme yapısı cam çıtalarına kadar uygulanmış. Jant seçenekleri 16″ ile 17″ arasında belirlenmiş. Arka kısma geldiğimizde ufakta olsa Peugeot grafiklerini andırıyor. GE3’ün elektrikli bir araç olduğunu belli eden mavi şerit ibareleri arka tamponda da belirtilmiş. GAC GE3’e verilen iç mekan yapısı da oldukça modern hava sunuyor. Bizim açımızdan malzemelerin yerleşimleri ve stilleri başarılı. Tabi kalite seviyesi ne derecede bilemiyoruz! Kokpitinde en dikkat çekici kısmı dokunmatik ekran yapısı ve üstte ayrı konumlandırılan ikinci bir ekranın oluşu. Orta tünel kısmına yerleştirilen yönetim butonuyla ekranla ilgili özelliklerin yönlendirmesini yapabiliyorsunuz. Gördüğümüz gibi vites kolu bırakılıp geçişler için aynı buton üzerinde sistem getirilmiş. GE3’ün motor ünitesine geldiğimizde; yaklaşık 40 ile 55 dakika arasında %100 doluluğa ulaşan bataryalara sahip elektrikli ünitesi dikkat çekiyor. Firma yetkilileri bu SUV’un 310 km menzile sahip olduğunu söylüyorlar. 163 beygir ve 290 nm torka sahip bu ünitesi GAC GE3’Ü 9.3 saniyede 100 km hıza çıkartabiliyor. Asıl merak edilen konu olan fiyatı ne olacak? Aldığımız bilgilere göre GE3’Ün fiyatı 22 bin $ olarak belirlenmiş. Tahmin ediyorum ki ülkemizde bu aracın fiyatı 100 bin TL’yi geçmeyecektir.Pratik sistemler ve benzetme konusunda ustan olan Çin’in orta seviyede GE3 gibi bir elektrikli SUV çıkartması büyük ihtimal tercih edilecektir. Sonuçta yaptıkları bu aracın şarj süresi ve menziline baktığımızda çıkan rakamlar şaşırtıcı değil demek yanlış olur. Bizlerin en fazla gördüğü 50 km giden hibrid artı benzinli motorlara göre GE3’ün full elektrikli giriş yapması daha avantajlı olacaktır.
Şarj istasyon konusunda yaygın bir ağa sahip olsakta, önümüzdeki 5 sene içerisinde kısa mesafelere koyulan şarj ünitelerinin olacağına inanıyoruz. Peki bakmış olduğumuz GAC Motors’un GE3 SUV’u hakkında sizin yorumlarınız neler olur?