Avrupalı Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, G7 üyelerinin, yeşil geçiş için teknolojiye erişmek ve kritik mineral kaynaklarını güvence altına almak için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
G7, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin on yıllardır süren enerji tedarik zincirlerini kesintiye uğratmasının ardından daha yeşil teknolojilere doğru ilerlemesini hızlandırıyor. Grup ayrıca, kritik mineral tedarik zincirine hakim olan Çin’e bağımlılığını azaltmak istiyor.
Ursula von der Leyen, Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 liderler zirvesinde yaptığı konuşmada, tüm jeopolitik zorluklara rağmen, temiz enerjiye geçişin hızlandığını söyledi. Leyen sözlerini, “Artık G7 bu yarışta birlikte olduğuna göre rekabetimiz ek üretim kapasitesi yaratmalı ve birbirinin pahasına olmamalı” ifadeleri ile sürdürdü.
G7 ülkeleri, tüketim karışımlarına rüzgar enerjisi, güneş ve diğer yenilenebilir enerji türlerini ekleyerek en geç 2050 yılına kadar karbon nötrlüğe ulaşmayı hedefliyor.
Avrupa Birliği, 2030 yılına kadar tükettiği kritik hammaddelerin yüzde 40’ını işlemek ve Çin’e olan bağımlılığı büyük ölçüde azaltmak istiyor. AB, rüzgar enerjisi üretimi ve piller için gerekli olan minerallerin yüzde 90’ından fazlasını karşılama noktasında Çin’e güveniyor.
Von der Leyen, G7’nin küresel temiz üretim kapasitesinin oluşturulması için hedefler koymayı düşünmesi ve kendi arasında ve diğer güvenilir ortaklarla daha fazla yeşil ittifaklar kurması gerektiğini söyledi.
G7 üyesi Kanada, elektrikli araçlar için pil yapımında kullanılan lityum, kobalt ve nikel gibi kritik minerallerin birçoğuna sahiptir. Hükümet, üreticilerin ve işleyicilerin üretimi artırmasına yardımcı olmak üzere adımlar atıyor.
G7 üyesi olmayan Avustralya ise pil kimyası endüstrisinin gelişimini hızlandırmak umuduyla kritik maden şirketlerine bir dizi teşvikler verdi.