Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

FT: Türkiye’nin altın satışları fiyatları baskıladı

Financial Times tarafından yayımlanan habere göre Türkiye'nin yaklaşık 20 milyar dolarlık altın satışı ve swap işlemleri küresel fiyatlarda sert düşüşe katkı sağladı.
FT: Türkiye’nin altın satışları fiyatları baskıladı
HABER GİRİŞ

Financial Times Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), İran savaşı sonrası Türk lirasını desteklemek amacıyla önemli mikyarda altın satışına yöneldiğine değindiği bir analiz yayımladı.

Sizce Ons Altın Fiyatı Ne Olur?
Sonuçları görmek için lütfen katılım sağlayınız.
Düşük
Düşeceğini Düşünüyorum
Yükseleceğini Düşünüyorum
Yüksek

Şubat sonu ile Mart sonu arasında yaklaşık 52 ton altın satan TCMB, ayrıca 79 tonluk swap işlemi gerçekletirerek piyasaya ek arz sundu. Bu adımlar altın fiyatlarında Mart ayında yüzde 11,5’lik düşüşe katkı sağlayarak 2008’den bu yana en sert aylık gerilemeye neden oldu.

Danışmanlık şirketi Metals Focus verilerine dayanan analizler, Türkiye’nin altın rezervlerinin iki yılın en düşük seviyesine gerilediğini ortaya koyarken, MKS Pamp analisti Nicky Shiels, son haftalardaki yaklaşık 1000 dolarlık fiyat düşüşünde merkez bankası satışlarının belirleyici olduğunu vurguladı.

Bu durum uzun süredir piyasayı destekleyen merkez bankalarının artık fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğuna işaret ediyor.

Ekonomist Uğur Gürses ise Türkiye’nin rezervlerinin büyük kısmının altından oluştuğunu ve döviz likiditesi sağlamak için satışın kaçınılmaz hale geldiğini belirtti.

Gürses’e göre piyasaya giren yüksek miktardaki altın, fiyatlar üzerinde güçlü bir etki yaratıyor.

Haberde ayrıca küresel ölçekte de benzer eğilimlerin görüldüğüne dikkat çekildi. Dünya Altın Konseyi verilerine göre merkez bankalarının altın alımları geçen yıl gerilerken, bu yıl Rusya gibi bazı ülkelerin satış tarafında yer aldığı belirtiliyor.

Buna karşılık Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) düşük fiyatları fırsat bilerek alımlarını artırması, piyasada çift yönlü bir stratejinin öne çıktığını gösteriyor.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/1Ç Kar/Zarar 21.61%-78.39%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.