
Borsa İstanbul’da işlem gören otomotiv şirketleri 31 Temmuz itibarıyla 2024 yılı 2. çeyrek bilançolarını açıklamaya başlıyor. Türk Traktör, Otokar, Ford Otosan ve Tofaş ile devam edecek bilançolarda marj baskısının ön planda olduğu görülüyor.
Yatırımcıların aklındaki soruların başında ise artan kredi maliyetleri ile birlikte otomotiv piyasasında geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan daralmanın bilançolara nasıl yansıyacağı geliyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verileri ile daralmayı net bir şekilde ortaya koyuyor.
ODMD verilerine göre; Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2024 Ocak – Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 ortanında artarak 577.981 adet oldu. Aynı dönemde otomobil satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 artışla 462.955 adet olurken, hafif ticari araç satışları yüzde 8,7 azaldı ve 115.026 adet seviyesinde gerçekleşti.
Analistlerin yaptığı hesaplamalara göre; politika faizinin yüzde 50’ye çıkarıldığı ve parasal sıkılaşmanın daha derin hissedildiği Mart-Haziran döneminde toplam araç pazarı yüzde 7,7 daraldı.
Çeyreksel bazda daralan otomotiv piyasası, artan kredi faizleri ve yeni vergi paketiyle birlikte engelli bireylerin ÖTV muafiyeti tutularak araç alma gibi avantajları ortadan kaldırıyor. Geçen yılın 2. yarısında güçlü otomobil satışları, yıllık olarak baz etkisi nedeniyle toplam otomotiv pazarında daralmaya neden olabilir gibi görünüyor.

kolayca yatırım yapın
Midas’ın analist notları incelendiği zaman; Ford Otosan, Doğuş Oto, Türk Traktör ve Tofaş Türk bilançolarında marj baskı nedeniyle daralma yaşanacağı ortak sonucu ortaya çıkıyor.
Ford Otosan (FROTO) Beklentileri

Hem iç pazardaki hem de Avrupa’daki yüksek faizler nedeniyle Ford Otosan’ın 2. çeyrekte marjlarda daralma açıklamasına neden olabilir. Yeni Courier modelinin piyasa çıkması ve 4. çeyrekte beklenen elektrikli Puma modeli ise olumlu indikatörler olarak görülüyor.
2023 yılında 900 milyon Euro yatırım yapan FROTO‘nun, 2024’te 1 milyar Euro civarında yatırım harcaması gerçekleştirmesi bekleniyor. Toplam üretim kapasitesinin ise 2023’teki 747 bin araçtan, 2025’te 900 bine çıkması planlanıyor.
Modellerin elektrikli versiyonlarıyla birlikte faiz indirim sürecinin de başlamanın etkileriyle uzun vadede fırsatlar sunmaya devam ettiği söyleniyor. 2. çeyrek bazında ise yurt içinde daralan ticari araç satışları ve Avrupa’daki yüksek faiz ortamı nedeniyle marjlarda daralma görülebileceği belirtiliyor.
Tofaş (TOASO) Beklentileri

TOASO‘nun da satışlarında ve marjlarında baskının görülmesi tahmin ediliyor. Buna karşın Stellantis grubuyle birleşmede son aşamaya gelinmesi, yeni araç k0 modelinin piyasaya sunulması ve yurt içinde artan pazar payı ile rekabet avantajını koruduğuna dikkat çekiliyor.
Fiorino modelinin üretiminin durdurulmasının ve aşamalı bir şekilde durdurulan Doblo modelinin ise yurt içinde daralan piyasa ile birlikte zayıf beklentiler getirdiği vurgulanıyor.
Doğuş Oto (DOAS) Beklentileri

Ticari araçlara kıyasla nispeten daha az azalan binek otomobil pazarının DOAS‘a pozitif yansıması bekleniyor. Buna karşın şirketin kendi hedeflediği satış rakamları, beklentileri aşağı çekiyor. 2023 yılında 138 bin satış gerçekleştiren DOAS, 2024 yılında Skoda hariç 105 bin araç satışı planlıyor.
Toplam satışlarda yıllık bazda yüzde 20’nin üzerinde daralma beklenirken, fiyat rekabetinin artmasıyla marjlarda daralma görülmesi muhtemel görülüyor. Bununla birlikte yenilenebilir enerji, lojistik ve yedek parça yatırımlarının güçlendirilerek toplam 4 milyar liralık yatırım harcaması hedeflenmesi de ön plana çıkıyor.
Bu etkenler göz önüne alındığı zaman DOAS’ın 2Ç24 sonuçlarının, yılın diğer yarısına göre daha pozitif gelebileceği tahmin ediliyor.
Türk Traktör (TTRAK) Beklentileri

Traktör piyasasındaki daralmanın, Türk Traktör’ü vurması bekleniyor. 2023 yılının ilk 6 ayında 30 binin üzerinde üretim gerçekleştiren şirket, 2024 yılının Haziran ayına kadar 28.232 adet traktör üretti.
Türkiye toplam traktör pazarının ise 2024’te yaklaşık yüzde 20 daralması tahmin edilirken, TTRAK toplam pazar beklentisinin 60-68 bin adet olacağı söylendi.
Tarım tarafındaki beklentilerin zayıflığı ve Ziraat Bankası’nın traktör kredisi paylarındaki azalmanın şirketin 2Ç24 sonuçlarında marjlarda ve satışlarda baskıya işaret etmesi bekleniyor. Ayrıca yılın ikinci yarısının daha sert koşullarda geçmesi de olumsuzluğu artırıyor.