Macron yönetiminin seçim vaatleri arasında yer alan tartışmalı emeklilik reformunun uygulanmasına ilişkin kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. Duyurulduğu günden bu yana büyük protestolara sebep olan reform, Nisan ayında yasalaşmıştı. Reforma göre ülkedeki emeklilik yaşı 62’den 64’e yükselecek.
Emeklilik yaşını 2 yıl uzatacak olan yasanın uygulama kararnamesi, sendikaların kararlaştırdığı 6 Haziran’da 14’üncüsü düzenlenecek kitlesel protestolardan iki gün önce yayımlandı.
Eylül ayında uygulanması beklenen yasanın Fransa’da Resmi Gazete’de yayımlanan ilk kararnameleri ise emeklilik yaşını kademeli uzatmayı içeren tartışmalı iki maddesi oldu.
Reform, Toplam 31 Maddeden Oluşuyor
Tartışmalı reform, toplamda 31 maddeden oluşuyor. Yasaya göre itfaiyeciler, polisler ve hava trafik kontrolörleri gibi kamu sektörlerinde olanlar bazı durumlarda hala 64 yaşından önce emekliye ayrılabilecek.
Anadolu Ajansı (AA) haberinde yasaya göre erken çalışmaya başlayıp gerekli 43 yılı tamamlayanların da erken emekli olabileceğine işaret etti.
Diğer bir taraftan AA, ülkede kitlesel protestolar ve yoğun muhalefete rağmen Parlamento’da oylamadan kabul edilen yasanın geri çekilmesini öngören bir tasarının da 8 Haziran’da Ulusal Meclis’te görüşüleceğini anımsattı.
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne 16 Mart’ta Meclis’e, reformun Fransız Anayasası’nın 49.3. Maddesini kullanılarak devreye sokulacağını duyurmuştu.
Emeklilik reformunun oylamaya sunulmadan Meclis’ten geçmesi, Fransa çapında yaygın protestolar ve grevlerle karşılandı. Söz konusu reform paketi, Fransa Senatosunda kabul edilmişti ancak paketin Ulusal Meclis’te (alt meclis) oylanmadığına işaret edilmişti.
Muhalefet ve hükümet reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için Anayasa Konseyi’ne başvurmuştu. Konsey ise yasa tasarısının emeklilik yaşını 64’e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti.
KAYNAK: AA