Macron yönetiminin seçim vaatleri arasında olan emeklilik reformuna karşı tepkiler artmaya devam ediyor. Ülkede reform paketi açıklandığından bu yana halkın emeklilik reformuna karşı öfkesi her geçen gün büyüyor. Ülkedeki protestolara karşı sessizliğini koruyan Macron’dan bugün olumlu bir hamle bekleniyor.
Halkın tepkilerine karşı hükümet geçen hafta emeklilik reformunu oylamaya sunmadan Meclis’ten geçirmişti. Reform paketi Fransa Senatosu tarafından kabul edilmişti ancak Ulusal Meclis’te (alt meclis) oylanmamıştı.
Ülkedeki İnisiyatifin Yeniden Kazanılması Hedefleniyor
Demokratlığıyla tanınan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarma reformunu halka dayatmasının üzerine şu anda halkı sakinleştirme üzerine yoğunlaştığı belirtildi.
Reuter haberinde Macron’un Fransa genelinde büyüyen öfke sebebiyle bugOrtün televizyonda vereceği bir röportajla “ortalığı sakinleştirmeye” çalışacağına dikkat çekildi.
Macron’un ayaklanan halkı sakinleştirip sakinleştiremeyeceği merak konusuyken danışmanları, röportajın herhangi bir önemli politika duyurusu içermeyeceğine işaret etti.
Siyasi liderlerin görüşüne de yer verilen haberde, ülkede hükümet değişikliği veya erken seçimin olası olmadığı vurgulandı. Bu olasılıklar yerine vatandaş ve sendikaları karar alma sürecine dahil edecek sistemlerle ülkedeki inisiyatifi yeniden kazanma girişimi olduğu bildirildi.
Macron Sessizliğini Bozacak
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne emeklilik reform paketinin duyurulmasından bu yana tüm açıklamaları üstlenerek tepki topladı. Macron ise bu süreçte sessizliğini koruyarak hiçbir açıklama yapmadı.
Ülkedeki basın kanallarından Reuters’ın edindiği bilgiye göre Macron, durumu sakinleştirmek için çok tartışmalı bir diğer konu olan göçmenlik yasası taslağının bir kısmını veya tamamını erteleyecek.
Borne 16 Mart’ta Meclis’e yaptığı açıklamayla, hükümetin Fransız Anayasası’nın 49.3. Maddesini devreye sokacağını duyurmuştu. Böylece parlamentonun alt kanadı aracılığıyla reform oylamaya sunulmamış ve özel anayasal yetkiler kullanılmıştı.
Son 4 Yıldır Hükümete Karşı Yapılan En Büyük İsyan
Emeklilik reformuna karşı Fransız halkının protestoları, ülkede dört yıl önce yaşanan “Sarı Yelekliler” isyanından bu yana hükümete karşı yapılan en büyük isyan olarak nitelendiriliyor.
Macron’un kampında kıdemli politikacı François Bayrou ise konuya ilişkin açıklamada bulundu. Bayrou, Macron’un röportajının emekli maaşı değişikliğinin gerekliliğini vurgulayarak geleceğe bakması gerektiğini savundu.
Anketler, Fransızların büyük çoğunluğunun emeklilik yaşını iki yıl artırarak 64’e çıkaracak olan emeklilik yasasına ve hükümetin yasa tasarısını geçen hafta meclisten oylamasız geçirme kararına karşı olduğunu gösteriyor.