IHS Markit tarafından yayımlanan anket, Ekim ayında özel sektör faaliyetinde daha keskin bir daralmaya işaret etmişti.
kolayca yatırım yapın
Anekdotsal kanıt, düşüşün pozitif COVID-19 vakalarındaki son artıştan kaynaklandığını gösterirken Fransa’nın resmi istatistik kurumu INSEE tarafından açıklanan veriler de özellikle hizmetler sektöründe iş güvenindeki bozulmayla iş ortamı göstergesinin Eylül’e kıyasla Ekim’de 90’a gerilediğini gösterdi.
Eylül ayında ise Fransa’da ana sektörlerin yer aldığı iş güven endeksi 92’ye yükselmiş, bu Şubat’tan bu yana en yüksek seviyeyi temsil etmişti. Veriler üzerine görüş bildiren ING ekonomisti, Fransa’da iş güveninin kötüleştiğini, çift düşüş olasılığının giderek arttığını belirtti.
İş ortamı gösterge endeksinin Ekim’de 90’a düşmesini yorumlayan ekonomist, bunun Nisan ayında kilitlenme sırasında 53’lük dip seviyeye ulaştığından beri başlayan toparlanmanın sonuna işaret ettiğini söyledi.Fransa’daki PMI faaliyet endeksinin de bu eğilimi doğruladığını, Eylül’deki 48,5’ten sonra, Ekim’de 47,3’e gerileyerek beş ayın en düşük seviyesini gördüğünü ekledi. İş ortamındaki düşüş hem sanayi hem de hizmet ve perakende sektörlerinde gözlenmekle birlikte, iş ortamı göstergesinin bir ayda beş puandan fazla düştüğü hizmet sektöründe çok daha belirgin olduğunu kaydetti.
Nitekim hizmet sektörü için PMI endeksi, daralma bölgesinde daha da yerleşikken (Eylül’deki 47,5’ten sonra 46,5), imalat sektörününki ise hala 50’nin üzerinde (Eylül’deki 53,3’e karşı 51) kaldı.
Dolayısıyla Avrupa’nın geri kalanında olduğu gibi, imalat ve hizmet sektörleri arasında gerçek bir eşitsizliğin bulunduğunu, hizmetlerin pandeminin sonuçlarından daha çok zarar gördüğünü vurguladı.
Ayrıca Fransa’daki istihdam iklimi göstergesinin de 89’a gerileyerek kötüleştiğini, bunun Eylül seviyesinden 3 puan düşük olduğunu hatırlattı.
Fransa’daki iş ortamı ve PMI göstergelerindeki bozulma, esas olarak pandeminin alevlenmesinin çok olumsuz ekonomik etkisinden ve koronavirüsün yayılmasını engellemek için son birkaç hafta içinde kademeli olarak alınan yeni kısıtlayıcı önlemlerden kaynaklandı.
“Sonuç olarak, Fransa’da bir çeyrek daha negatif büyüme olasılığı çok yüksek ve W şeklinde bir toparlanma senaryosu daha olası hale geliyor.”
Bununla birlikte, endekslerin tüm bu yeni kısıtlamaları hesaba katmadığının çünkü anketlerin Ekim ayının ilk bölümüne yayıldığının üzerini çizdi.
ING ekonomisti, mevcut kısıtlamaların dördüncü çeyrekte GSYİH büyümesi üzerinde -0,6 ile -1% aralığında doğrudan etkisi olacağını tahmin ederken salgınla mücadele için mevcut önlemlerin üç aylık ekonomik büyüme üzerindeki tam etkisinin yaklaşık %-1 ila %-2 olabileceğini öngördü.