Worldometer verilerine göre Fransa 189 bin 220 aktif vaka ile koronavirüsün en fazla görüldüğü sekizinci ülke konumunda. Şu ana kadar 28 bin 833 kişinin hayatını kaybettiği salgın hastalıkta 68 bin 440 kişi iyileşti. Güncel verilere göre hastaların %99’unun durumunun hafif olduğu sadece %1’lik kısmının kritik, yani yoğun bakımda olduğu bildirildi.
67 milyon nüfuslu Avrupa ülkesi Fransa’da Covid-19 pandemisi 3 Nisan’da 17. Bin 355 vaka ile zirve noktasını gördü. Ardından kademeli bir düşüş gösteren vakalar Mayıs ayının başlamasıyla birlikte belirgin şekilde azaldı. Fransa Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre son 24 saat içerisinde 31 kişi hayatını kaybetti.
Vakalardaki düşüşle birlikte seyahat kısıtlamaları kaldırılırken 2 Haziran’dan itibaren cafe, restaurant ve barların da yeniden açılacağı bildirildi. Getirilen kısıtlamalar ekonomik faaliyetleri etkilerken yılın ilk çeyreğinde %5,3’lük daralma gerçekleşti. Ülkenin maliye bakanı ekonomide küçülme beklentilerinin daha fazla olacağını açıkladı.
Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, ülke ekonomisinin 2020 yılında %11 daralacağını öngörüyor.Le choc économique est brutal. Notre prévision de croissance pour 2020 est de -11%. Je suis convaincu que nous allons rebondir en 2021 grâce à nos plans de soutien massifs et notre plan de relance. #Covid19 #RTLMatin
— Bruno Le Maire (@BrunoLeMaire) June 2, 2020
Bakan Le Maire daha önceki açıklamasında Fransa ekonomisinin bu yıl %8 küçüleceğini söylemişti. Fakat ekonominin yaklaşık üç aydır durması nedeniyle bu beklentisini %11 olarak genişletti. Halkın sağlığını korumak için ellerinden geleni yaptıklarını fakat kısıtlamalar nedeniyle oluşan aksamanın da bedelini ödemek zorunda olduklarını dile getirdi.
Fransa ekonomisi yılın ilk çeyreğinde pandeminin yarattığı olumsuzlukla %5,3 oranında küçüldü. Ekonomistler %5,8 oranında daralma olmasını bekliyordu.
Fransa ekonomisi bir önceki çeyrekte %0,1 oranında küçülmüştü. Fakat aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere son dört yılın neredeyse tüm çeyreklik dönemlerinde büyüme gösterdi.
2020’nin ilk üç ayında gerçekleşen gerilemenin 1968 yılının ikinci çeyreğinden bu yana gayrisafi yurt içi hasıladaki en büyük daralma olduğu belirtildi. Söz konusu dönemde tüketici harcamaları %5,6, kamu harcamaları %2, yatırımlar %10,5 ve ihracat %6,1 oranında azaldı. Ekonomi 2009 yılından bu yana ilk kez durgunluğa girdi.
Fransa salgınla mücadele kapsamında hanehalkına ve işletmelere destek olmak için 110 milyar Euro’luk teşvik paketini devreye soktu. Franda’nın GSYİH’sinin değeri dünya ekonomisinin yaklaşık %2,39’unu temsil ediyor.