Her yıl Kasım ayının üçüncü Perşembe günü, Fransızlar ilk hasatlarını şarabından çıkarıyorlar. Bu yıl Amerikalılar için Aralık ayının sonunda tüketilmesi planlanan taze şarabı yudumlama keyfi, yüzde 25’lik yeni bir tarife nedeniyle biraz pahalıya mal olacak.
Geçen ay Trump yönetimi; Fransız şarabı, İtalyan peyniri, İskoç viskisi ve diğer yüzlerce Avrupa ürünüyle ilgili gümrük vergileri koydu. Tarifeler, ABD’li Boeing ve Avrupalı Airbus arasında uzun süredir devam eden ticaret savaşından kaynaklanıyor.
Halen tüm Fransız şaraplarının yüzde 14,1’in altındaki alkol içeriği tarifelerin artılarına takılı kalırken, Beaujolais Nouveau için Gamay üzümleri üreten yetiştiricileri benzersiz bir şekilde etkiledi.
Kaliforniya’nın Napa Vadisi’nde bulunan ithalatçı Quintessential Wines’ın kurucusu Dennis Kreps, “Beaujolais Nouveau’nun en büyük meselesi diğer ürünlerden farklı olarak, bu şarabın satışını gerçekten uzatamayacağımızdır. Çok, çok mevsimlik ve Yeni Yıldan sonra pazarladığımız bir şey değil,” dedi.
Kreps, perakendecilere bu yıl tarifelerden dolayı stok fazlalılığından korktuklarını da söyledi. Burgonya’nın alt bölgesi olarak kabul edilen Beaujolais’te üzüm bağları, doğu Fransa’da Lyon’un kuzeyinde yaklaşık 42 bin dönümlük düşük granit tepelere hakimdir. İnce kabuklu eflatun Gamay üzümleri kraliçe, şarap tüccarı ise Georges Duboeuf kraldır.
“Papa of Beaujolais” olarak adlandırılan Duboeuf, Eylül ayında elle hasat edilmiş Gamay üzümlerinin ardından Ekim ayında hızlı bir fermantasyon ve şişeleme işini üstlendi.
Georges Duboeuf’un ABD’li ithalatçısı Kreps, şarabın kesin Fransız tarifesine göre; Amerikan perakendecilere dağıtılması konusundaki devasa lojistiği koordine ediyor.
Kreps, “Şubat ayında Beaujolais Nouveau pazarlamasına başlıyoruz ve tüm distribütör ve perakendecilerimize Haziran ve Temmuz aylarında fiyatlandırma ile paketleme yapıyoruz. Ardından şarabı müşterilerine Ağustos ayında veriyorlar ve siparişler Eylül ayının başında geliyor,” dedi. 18 Ekim’de yürürlüğe giren tarifeler, başka bir lojistik sorunu yarattı.
Tarifelerin Blöf Olmasını Umut Ediyorlardı
Fransız Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, tarifelerin yürürlüğe girmesinden birkaç saat önce, hareketin Çin ile yapılan bir ticari ihtilafta zaten hassas olan Washington için ciddi yankıları tetikleyeceği konusunda uyarmıştı.
Le Maire, “Bunun ABD’nin yararına olmayacağını, AB’nin çıkarına girmeyeceğini ve elbette dünyadaki büyüme seviyesini üzerinde olumsuz sonuçlara yol açacağını düşünüyorum,” ifadelerini kullanmıştı.
Geçen yıl ABD, Avrupa Birliği’nden 488 milyar dolarlık ürün ithal ederek 28 üyeli bloğu Amerika’nın en büyük ikinci mal tedarikçisi haline getirdi. Şaraba gelince AB, Şaraplar Enstitüsü tarafından sağlanan rakamlara göre; ABD şarapları için 2018 yılında 469 milyon dolar getiren en büyük ihracat pazarıdır.
Endüstri uzmanları, Avrupa ihtilaflarına uygulanan tarifelerin, Başkan Trump’ın dediği gibi Amerikan şarap üreticilerinin yararına olacağı fikrine değindi.
Sonoma Coutry Vintners yönetim kurulu başkanı olan Michael Haney, vergiler hakkında soru sorulduğunda “Bir büyük bir hayran değiliz ve bir bütün olarak topluluğumuz tarifelerden biraz bıktı. Olanlar Fransızların misilleme yapması ve Çin’in yaptığı gibi şaraplarımıza tarifeler koymasıydı. Ve şimdi, şaraba karşı gerçek bir tarife savaşı içindesiniz ve kimse bunu istemiyor,” dedi.
Şarap Enstitüsü Başkanı ve savunuculuk grubu başkanı olan Bobby Koch, olası misilleme tarifeleri konusundaki endişelerini dile getirdi. Koch, “Bu eylemin, ABD şaraplarında tarifelerin artmasına neden olacağından ve ABD şarap ihracatını büyütmeye devam etme çabalarımızı azalttığından endişe duyuyoruz,” dedi.
2018’de Kaliforniya’nın 4700 şarap imalathanesi yaklaşık 24 milyon ziyaretçi çekmiş, yerel olarak 325 bin kişiyi istihdam etmiş ve devlet için yaklaşık 58 milyar dolar kazandırmıştır. Golden State ayrıca ABD şaraplarının yüzde 81’ini yapıyor ve dünyanın dördüncü en büyük şarap üreticisidir.
Tarifelerin sadece bir blöf olmasını umduklarını da söyleyen Quintessential Wines’tan Kreps, “Ancak ilanın şokundan ve tarifelerin yürürlüğe girmesinden sonra, bu yıl tüketici için neredeyse hiçbir fiyat artışı geçirmemesi için tarifenin maliyetini temelde yedik. Ancak yüzde 25’e varan bir tarife ile bir noktada bazı fiyat artışlarını tüketiciye iletmek zorunda kalacağız,” dedi.
Tarifelere rağmen Kreps, tüketicilerin gelecek yıl ve sonrasında Beaujolias şarapları almaya devam edeceğini umuyor.
Kreps, “Beaujolais şarapları her zaman büyük bir değer olarak kabul edildi ve tarife ile bile Beaujolais’i seven tüketicilerin kendilerine ve benzersiz tarzlarına sadık kaldıklarını düşünüyorum,” ifadelerini kullandı.