7 Nisan 2020’de yayınlanan Forbes’un dünyanın en zenginleri listesinde, pandeminin etkileri dikkat çekti. 18 Mart itibariyle hesaplanan verilere göre 2020 milyarderler listesinde 2095 milyarder bulunduğu ve rakamın geçen yılki toplamın 58 aşağısında olduğu görüldü.
kolayca yatırım yapın
Dünyanın en zenginleri koronavirüse karşı bağışık değilken küresel hisse senedi piyasalarının çökmesiyle birçok servet gölgede kaldı.
Listedeki milyarderlerin yüzde 51’i geçen yıla kıyasla daha yoksulken dünya milyarderlerinin serveti 2019’a göre 700 milyon dolar azalarak 8 trilyon dolara geriledi. Ancak listede değişmeyen şeyler de vardı.
Mesela Jeff Bezos, geçen yıl boşandığı eşine 35 milyar dolarlık hisse vermesine rağmen üçüncü kez dünyanın en zengini koltuğunda oturdu.2019 Forbes listesinden bu yana Amazon hisselerinde yüzde 15 artış yaşanırken Bezos’un serveti 113 milyar dolar olarak belirtildi. Forbes’un gerçek zamanlı verilerine göre ise Bezos 124,7 milyar dolarlık servetin sahibi. 2020 milyarderler listesinde ilk 10’da Bezos’un ardından Bill Gates, Bernard Arnault, Warren Buffett, Larry Ellison, Amancio Ortega, Mark Zuckerberg, Jim Walton, Alice Walton, Rob Walton geldi.
Diğer taraftan buradaki birçok ismin Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde yılbaşından bu yana en çok para kaybedenler arasında yer alması dikkat çekiyor.Walmart servetinin varisi Alice Walton, Forbes’a göre 54,4 milyar dolar ile dünyanın en zengin kadını oldu. Dolar cinsinden en büyük kazancı ise dünyanın en zengin domuz yetiştiricisi olan Qin Yinglin elde etti. 18,5 milyar dolarlık servetiyle 43. sırada yer alan Qin Yinglin, 2019 listesinden bu yana 14,2 milyar dolarlık bir sıçrama kaydetti.
Çünkü Afrika domuz ateşinin domuz arzını azaltması ve fiyatları artırması nedeniyle Shenzhen’de listelenen Muyuan Foods hisseleri neredeyse üçe katladı. Yılbaşında 91,82 Çin yuanı seviyesinde olan hisselerin 13 Nisan’daki kapanış fiyatı 123,50 Çin yuanı seviyesinde.
Hisselerin 1 yıllık grafiğine bakıldığında da Qin Yinglin’in servetini nasıl bu kadar artırdığı net bir şekilde anlaşılıyor.ABD 614 kişi ile en fazla milyardere sahip ülkeyken ardından 456 ile (Hong Kong-Macao dahil) Çin geldi. Türkiye’den Murat Ülker, 4,6 milyar dolarlık servetiyle sıralamada ilk sırada yer alırken onu Erman Ilıcak, Ferit Şahenk, Filiz Şahenk, Hüsnü Özyeğin, Hamdi Ulukaya takip etti.
Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri Mart’ta koronaya tepki olarak düşse de listenin ilk sıralarında Bezos başta olmak üzere teknoloji göze çarptı. Geçen yıl listede 215 teknoloji milyarderi varken bu yıl rakam 241’e yükseldi. Teknoloji milyarderleri toplamda 2095 milyarderin sahip olduğu servetin yüzde 16’sına, yani 1,4 trilyon dolara sahip oldu.
Sektörün en zengin 10 ismi; Jeff Bezos, Bill Gates, Larry Ellison, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer, Larry Page, Sergey Brin, Jack Ma, Ma Huateng ve MacKenzie Bezos oldu.Bu yıl sağlık sektöründe en zengin kişi, 1995 yılında Hansoh Pharmaceutical Group’u kuran Zhong Huijuan oldu. 2019’da Hong Kong borsasında halka açılan şirkete başkanlık eden Huijuan, aynı zamanda sağlık sektöründeki ikinci en zengin isim olan Sun Piaoyang ile evli. Devam eden pandemi sırasında sağlık alanında parlayan bir diğer ikili de üçüncü ve dördüncü sıradaki Mindray’in kurucuları Li Xiting ile Xu Hang oldu.
Sonraki iki sırada yer alan ve BioNTech’in en büyük hissedarları olan ikiz Alman kardeşler Andreas ve Thomas Struengmann’ın şirketlerinin hisseleri de Mart ayında çıkan aşı haberleriyle fırladı.Sonucunda Struengmann’lar bir yıl önce sahip olduklarının iki katından daha fazla servete sahip oldu. Yedinci sırada Hintli Cyrus S. Poonawalla yer aldı. Kendisi kızamık, çocuk felci, tetanoz ve daha fazlası için aşı üreten dünyanın en büyük aşı üreticisinin sahibi.
Ardından İsviçre’den ilaç şirketi sahibi Ernesto Bertarelli geldi. Carl Cook ve Chen Bang sağlık alanının 9 ve 10. en zengin milyarderleri oldu. Kripto para cephesinden listeye 4 kripto para girişimcisi eklenirken toplam varlıkları 8,7 milyar doları buldu. Bitmain kurucu ortakları Micree Zhan ve Jihan Wu, Ripple kurucu ortağı Chris Larsem ve Coinbase CEO’su Brian Armstrong Forbes listesine giren 4 isim oldu.