Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Türk borç sermaye piyasasını (DCM) gelecek iki yıl boyunca devlet finansmanı, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finans geliştirme gündemi doğrultusunda şekillendirmeye devam edeceğini belirtti.
Açıklamada bankaların ve şirketlerin DCM’deki payının devletlere kıyasla daha düşük olmasını ve mevcut yüksek maliyetler nedeniyle ihraçların çoğunlukla fırsatçı olacağını tahmin edildi. Fitch, orta vadede, DCM’nin 450 milyar ABD dolarını aşması ve sukuk ihraçlarının yüzde 20’yi geçmesinin beklendiğini belirtti.
Fitch Ratings İslami Finans Küresel Başkanı Bashar Al Natoor, döviz cinsinden borç ihraçlarındaki son artışın, Türkiye’nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesiyle birlikte yatırımcı duyarlılığının iyileştiğine işaret ettiğini söyledi.
,
Natoor geçen yılın Aralık ayı itibarıyla gelecek 12 ay içinde vadesi dolacak 225 milyar doların üzerindeki dış borcu ile Türkiye’nin yatırımcı duyarlılığındaki değişimlere karşı her zaman kırılgan olduğunu ifade etti. Devlet ve özel sektörün, dış finansmana erişim konusunda dirençli olduğunu kanıtladığını sözlerine ekledi.
Fitch Ratings bu yılın Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu B”den “B+“ya yükseltirken, kredi not görünümünü “durağan”dan “pozitif“e çıkardığını açıklamıştı.