Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Fitch Türkiye’nin notu için en büyük engeli açıkladı

Fitch Ratings, Türkiye’de politikanın sürdürülebilirliği konusunda tam güven duymadıklarını açıkladı. İşte detaylar;
Fitch Türkiye’nin notu için en büyük engeli açıkladı
HABER GİRİŞ

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Douglas Winslow, 4 Kasım’da yaptığı açıklamada Türkiye’de politik müdahale riskinin notun önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.

CNBC-e’ye konuşan Winslow, 2027’ye kadar enflasyonda kademeli bir düşüş öngördüklerini, seçim döneminde bir miktar politika gevşemesi beklediklerini dile getirdi.

Fitch, önceki yıl Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırarak BB-seviyesine yükseltmişti. Winslow, bu kararda rezervlerdeki iyileşmenin belirleyici olduğuna işaret etti.

Rezervlerin kalitesinin belirgin bir biçimde iyileştiğini, ancak Türkiye’nin dış finansman ihtiyacına göre “konforlu” bir seviyede olmadığını paylaştı.

“Ortodoks Dışı Dönüş Beklemiyoruz

Douglas Winslow, Türkiye ekonomisinde bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3,5 büyüme, 2027’de ise yüzde 4,2 büyüme öngörüyor.

Para politikasında reel faiz oranının şu anda yüzde 6 civarında olduğunu aktaran Winslow, bunun 2026 sonunda yüzde 3’e gerileyebileceğini ifade etti.

Maliye tarafında ise bütçe açığının gelecek yıl GSYH’nin yüzde 3,6’sından yüzde 3,3’e düşmesinin beklendiğini belirten Fitch, para ve maliye politikası arasında daha iyi bir koordinasyon oluştuğunu bildirdi. Ancak 2027’de öngörülen erken seçim döneminde bir miktar gevşeme ve kredi teşviki beklediklerini aktardı.

Winslow, “Yine de bu 2022’deki gibi Ortodoks dışı bir dönüş anlamına gelmiyor. Negatif reel faizlere dönüş öngörmüyoruz. Bu nedenle rezervlerin istikrarlı kalacağını ve enflasyonun kademeli olarak düşeceğini düşünüyoruz.” dedi.

“Beş Yılda Beş Farklı Merkez Bankası Başkanı”

Fitch yetkilileri, Türkiye’de para politikasına siyasi müdahale geçmişine işaret etti. Kuruluş, 2019’dan bu yana TCMB’de beş farklı başkanın görev yaptığını, bu nedenle politikanın sürdürülebilirliği konusunda tam güven duyamadıklarını vurguladı. Türkiye’nin görünümünün “pozitif” yerine “durağan” olmasının bundan kaynaklandığı not edildi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/3Ç Kar/Zarar 45.67% / 54.33%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın