Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, son üç aylık döneme ilişkin “Türkiye Bankacılık Veri İzleme” raporunu paylaştı. Raporda Türk bankalarının sıkı para politikası karşısında aldığı etkilere değinildi.
kolayca yatırım yapın
Fitch, devam eden para politikası sıkılaştırmasının ve deflasyonist önlemlerin Türk bankalarının 2023 yılı son çeyrek dönemde mevduat fonlama maliyeti üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini belirtti.
Bankaların kredi yeniden fiyatlandırma çabalarının artan mevduat maliyetleri ve yüksek kredi değer düşüklüğü masrafları ile dengelenmesi nedeniyle marjların daraldığı ve genel olarak kârlılığın azaldığı kaydedildi.
Raporda, enflasyon baskısının süreceğine dikkat çekilerek, kârlılığın genel olarak 2024’te azalacağı beklentisine yer verildi.
Fitch Ratings yüksek faiz oranları, yavaşlayan ekonomik büyüme ve kredi kartı harcamalarına ilişkin düzenlemelerin potansiyel olarak sıkılaştırılmasına atıfta bulunarak, 2024 yılında varlık kalitesinde bir miktar ılımlı zayıflama beklediğini bildirdi.
Rapor, dün Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen faiz toplantısını takip ediyor. TCMB beklentilerle paralel etti ve değişiklik yapmayarak politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.
Politika Tutarlılığına Vurgu
Fitch Ratings, Türkiye’de uygulanan politika tutarlılığındaki iyileşmenin düşük enflasyonu, dar bir cari açığı ve uluslararası rezervlerdeki toparlanmayı destekleyeceğini belirtti. Bu gelişmelerin de Türkiye’nin kredi notu açısından olumlu olabileceğini açıkladı.
İlk çeyrekteki merkezi bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 5,2’sine ulaştığı, faiz dışı açığın da GSYH’nin yüzde 2,6’sı olduğunun öngörüldüğü ifade edildi.
“Seçim Sonuçları Etkileyecek”
Yapılan açıklamada yeni gelir artırıcı önlemlerin olası enflasyonist etkileri dikkate alacak şekilde tasarlanmasının muhtemel olduğu ifade edilirken seçimlere de işaret edildi. Muhalefetin seçimlerdeki başarısının mali düzenlemelerin hızını, büyüklüğünü ve alanlarını etkileyebileceği kaydedildi.