Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Maraş merkezli yaşanan depremler sonrası Türk bankalarının notlarına ilişkin rapor yayımladı. Felaket nedeniyle sorunlu kredilerde artış meydana geleceğini bildirdi.
Fitch tarafından yayımlanan raporda düşük not seviyeleri göz önüne alındığında söz konusu durumun kredi notlarında bir etki yaratmayacağı ifade edildi. Bu durumun etkisinin bankaya, borçlu türüne ve yere bağlı olarak altı aya kadar süren düzenleyici kredi erteleme sürelerinin sona ermesiyle görünür hale geleceği aktarıldı.
“Bölgedeki Risk İpotek Kredilerinden Kaynaklanıyor”
Bölgedeki bankaların risklerinin analiz edildiğini kaydeden Fitch, etkilenen bölgelerin 2022 sonunda bankacılık sektörünün genel kredi riskinin yaklaşık yüzde 9’unu (37 milyar ABD Doları) oluşturduğunu tahmin ettiklerini bildirdi.
Depremden en kötü etkilenen Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ın kredi riskinin yalnızca yaklaşık yüzde 2,4’ünü oluşturduğunu kaydetti.
Bölgedeki kredilerin yaklaşık dörtte üçünün perakende olmayan müşterilere verildiği ifade edildi. Ayrıca söz konusu bölgelerde toplam riskin yaklaşık yüzde 5’inin, ulusal orana paralel olarak ipotek kredilerinden kaynaklandığı aktarıldı.
Fitch bankların aktif kalitesinin depremlerin ekonomik etkileri nedeniyle daha kötü hale geleceğini vurgulayarak, raporda şu ifadeleri kullandı;
“Bununla birlikte, varlık kalitesi üzerindeki baskı, bireylere ve işletmelere yönelik devlet desteği ile hafifletilebilir. Yetkililer şimdiden etkilenen bölgelere 5 milyar ABD Doları tahsis etti ve Türk bankalarının tümü, çoğunlukla ‘B’ kategorisinde derecelendirildi.”
Son zamanlarda Fitch’in Türkiye’yi negatif görünümyle ‘B’olarak teyit ettiği kaydedildi.