Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings analistlerinden James MacCormack, ABD dolarının akıbeti hakkında çarpıcı yorumlarda bulundu. MacCormack; ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşları, finansal yaptırımlar ve küresel ekonomiyi etkileyen gümrük politikaları gibi faktörlerin doların küresel rolü üzerinde olumsuz etki yarattığını söyledi.
Saydığı bu faktörlerin etkisiyle Amerikan dolarının zaman içinde küresel rezerv para olma statüsünün kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi.
James MacCormack, ABD dolarının karşısında ciddi bir alternatif olmadığı için küresel konumunu koruyabildiğini söyledi.Kuruluş analistlerinden MacCormack, doların uzun zamandır değişmediği ve karşısında kayda değer bir alternatif para birimi olmadığı için halen küresel pozisyonunu koruyabildiğini anlattı.
Dolar üzerindeki en önemli olumsuz faktörün ticaret savaşları olduğunu belirten MacCormack, korumacı gümrük politikalarının ticaretin Amerika’dan uzaklaşmasına sebep olduğunu sözlerine ekledi. Bu nedenle ticaret yapacak başka ülkelerin dolar yerine kendi para birimlerini kullanma fırsatı yakaladıklarını açıkladı.
ABD’nin 20’den fazla ülkeye çeşitli finansal yaptırımlar uygulaması da doları zayıflatan bir başka etken.Amerikanın 6300 kişi ve kurum ile 20’den fazla ülkeye yaptırım uygulamasının, buralardaki doların kullanımını zayıflattığını ve başka para birimlerine yönelmeyi sağladığını söyleyen MacCormack, buna örnek olarak Rusya ve İran gibi ülkeleri gösterdi.
Hatırlayacağınız üzere İran geçen yıl aldığı bir kararla döviz işlemlerinde dolar yerine Euro kullanılacağını, Rusya ise benzer şekilde dolar kullanımını azaltmayı planladıklarını duyurmuştu. MacCormack, Avrupa Birliği ve Çin gibi daha büyük ülkelerin kendi para birimlerini rezerv para yapma konusunda daha ciddi adımlar attığını açıkladı.
IMF verilerine göre 2018 yılında ülkelerin döviz rezervleri içinde doların payı %62’ye geriledi.Bu oran 2001 yılında %73 seviyesindeydi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Junker, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada Avrupa enerji ithalatının %80’inin dolar ile yapılmasının saçma olduğunu belirtmişti. Çin ise Şanghay’da devreye soktuğu yuan cinsi petrol futures kontratları ile yuanı emtia ticaretinde uluslararası para birimi haline getirmenin önünü açmış oldu.
Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan verilere göre, altın alan merkez bankaları 2018 yılında, 1971 yılından bu yana en yüksek altın alımını gerçekleştirdi. Bu noktada Amerika’nın 1971 yılında doların altın ile bağını kopardığı hatırlatıldı.
Fitch Ratings analisti MacCormack, bu trendlerin devam etmesi halinde dolar yerini altına bırakacak.Doların başka para birimlerine ve diğer tüm para birimlerinin altına karşı zaman içerisinde alan kaybedeceğini dile getiren MacCormack, doların rolünü yıkıcı politikaların aslında ABD’nin kendisi tarafından uygulandığının altını çizdi.
Bu tür politikaların uzun bir süre daha uygulanması halinde ABD çıkarlarının zarar göreceğini ve doların küresel para birimi konumundan uzaklaşacağını, fakat bu durumun oldukça yavaş bir şekilde gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.