Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Fed’den şahin indirim: Döngü son mu, devamı gelecek mi?

Fed'in 25 baz puan indirim yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak komite içindeki görüş ayrılıkları, 2026'ya yönelik faiz patikasını belirsizleştiriyor.
Fed’den şahin indirim: Döngü son mu, devamı gelecek mi?
HABER GİRİŞ

Federal Reserve’ün bugün 25 baz puanlık faiz indirimi neredeyse kesinleşmiş durumda. Ancak kararın, son dört toplantıda olduğu gibi bölünmüş oyla alınması bekleniyor.

En az iki üyenin yüksek enflasyon gerekçesiyle indirime karşı çıkması olası. Trump’ın başekonomisti Stephen Miran’ın ise 50 baz puanlık daha agresif bir indirim lehine karşı oy kullanacağı belirtiliyor.

İndirim sonrası politika faizi yüzde 3,5 – 3,75 aralığına gerileyecek. Böylece Fed, iki yıl içinde toplam altı kez indirime gitmiş olacak. Buna rağmen piyasanın en kritik sorusu şu: Bu döngü bitti mi, yoksa 2026’da daha fazla indirim olacak mı?

Fed’in enflasyonda yakından takip ettiği çekirdek PCE, son okumada yüzde 2,8 seviyesinde kalarak hedefin üzerinde seyretti. İstihdam tarafında zayıflama işaretleri bulunsa da tablo çöküş olarak değerlendirilmiyor. Bu nedenle birçok ekonomist, Fed’in indirimleri durdurup veri izlemeye geçeceği görüşünde.

Toplantıda güncellenecek ekonomik projeksiyonlarda özellikle 2026 sonu faiz beklentisi kritik olacak. Eylül’de açıklanan projeksiyonlarda yetkililer arasında büyük görüş ayrılığı olduğu görülmüştü. Daha az sayıda indirim projeksiyonu, Powell’ın halefinin manevra alanını daraltabilir.

Öte yandan ABD finansal piyasa yapısındaki stres işaretleri nedeniyle Fed’in likidite tamponlarını yeniden inşa etmeye yönelik adımlar duyurabileceği de konuşuluyor. Bu nedenle yatırımcıların gözü yalnızca faiz kararında değil, Powell’ın mesajlarında olacak.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/3Ç Kar/Zarar 45.67% / 54.33%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.