
Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED), Temmuz ayına ilişkin Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarını paylaştı.
Tutanaklarda, işsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiği, tüketici fiyat enflasyonunun bir miktar yüksek kaldığı kaydedildi. Tarifelerin enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğu, bu durumun dezenflasyonu durdurduğu belirtildi. FED’e göre son veriler işgücü piyasası koşullarının sağlam kaldığını gösterdi.
Katılımcılar, enflasyona yönelik yukarı yönlü riske ve istihdamda aşağı yönlü risklere vurgu yaptı. Ekonomik görünümüne ilişkin riskler ve belirsizliklerin yüksek olduğunu savunan yetkililer, göç ve tarife politikasına ilişkin belirsizlikte bir miktar azalma olduğunu belirtti.
FED Yetkilileri Hemfikir Olamıyor
Tutanaklarda yer alan bilgiler kapsamında FED üyeleri faiz oranlarının yüzde 4,25 – 4,50 aralığında tutulması konusunda mutabık kaldı. Politika yapıcılardan Michelle Bowman ve Christopher Waller, faizlerin sabit tutulmasına karşı çıkarak 25 baz puan faiz indirimini savundu. Bu muhalefet durumu, 1993’ten bu yana ilk kez görüldü.
ABD Başkanı Donald Trump göreve geldiği günden bu yana uyguladığı tarife politikalarıyla FED için belirsizliği körüklüyor. Bazı FED yetkilileri tarifelerin enflasyona yönelik etkisini değerlendirmek için daha fazla beklemek gerektiğini savunurken bazı yetkililer beklemenin uygun olmadığını ifade ediyor.
Trump Faiz İndirimi Konusunda Israrcı
Trump, bulduğu her fırsatta FED’in faiz indirimine gitmesi konusunda yorumlarını yineliyor. Bunun yanında FED Başkanı Jerome Powell’ın görevini düzgün yapmadığını öne sürerek onun ABD ekonomisine zarar verdiğini belirtiyor.
ABD Başkanı, sadece Powell için değil diğer FED yetkilileri üzerinde baskı kurmayı ihmal etmiyor. Trump, bugün FED Guvernörü Lisa Cook’un istifa etmesi için çağrı yapmıştı.
CME FEDWatch’a göre ABD Merkez Bankası 17 Eylül’de yüzde 82,9 ihtimalle politika faizini yüzde 4 – 4,25 seviyesine indirecek.