Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Faizlerdeki Artış Sürerse İstihdam Olumsuz Etkilenecek

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankası’nın yüzde 42,5’lik faiz oranının yeterli olduğunu ve artık hassas bir noktaya gelindiğini söyledi.
Faizlerdeki Artış Sürerse İstihdam Olumsuz Etkilenecek
HABER GİRİŞ

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bu sabah açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirerek, ekonomiye dair bazı yorumlarda bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre enflasyon yılın son ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 64,77 oranında artış gösterdi.

Aylık bazda artış oranı ise yüzde 2,93 oldu. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, zamlardan dolayı Ocak ayı enflasyonunun yüksek gelebileceğini söyledi.

Ardından da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) hedeflerine ulaşabileceğini düşündüğünü aktardı. Enflasyon konusunda iyimser olduğunu ifade eden Aran, “Yüzde 3’lük bir seri bizi yıl sonunda yüzde 36 oranına getirir” şeklinde bir tahminde bulundu.

Enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 36 – 42 bandında olabileceğini söyledi. Ardından faiz konusundaki düşüncelerini ve beklentilerini açıkladı. Faiz oranlarında hassas bir noktaya gelindiğini söyleyerek, istihdamda sorun yaşanmaması için dikkatli bir şekilde artırılması gerektiğinin altını çizdi. Merkez Bankası son toplantıda da faiz artışı yaparak, politika faizini yüzde 42,5’e yükseltti.

Hakan Aran, bu oranın yeterli seviyede olduğunu, yüzde 45’e çıkarılmasının bazı sektörlerde istihdam kaybına neden olabileceğini ifade etti.

Ardından sözü asgari ücret meselesine getirdi. Geçen hafta açıklanan rakamlara göre asgari ücret 11 bin 402 liradan, 17 bin 2 liraya yükseltildi. 2024 yılı boyunca bu tutar uygulanacak.

Asgari ücretteki artışla birlikte finansman maliyetinin getireceği yüke dikkat çeken Aran özellikle tekstil olmak üzere birçok sektörde istihdamda bozulma sinyalleri aldıklarını söyledi. Bu nedenle faiz artışının devam etmesi durumunda istihdam ve büyümede problem yaşanacağını sözlerine ekledi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.