Türkiye’ye satılacak F-16’lara ilişkin ABD’de uzun bir sessizlik hakim olduktan sonra Ankara lehine yeni bir gelişme yaşandı. Kongre’deki satış kararına ilişkin inceleme ve itiraz süreci aşıldı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, F-16 satışı için Beyaz Saray’dan onay gelse de Kongre tarafından ses gelmemesi üzerine geçen hafta, “Kongre’deki sessizlik süreci devam etmektedir. Bu süreçte herhangi bir olumsuzluk beklenmemektedir” çıkışını yaptıktan sonra satış şartı için o süre doldu.
26 Ocak günü ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Kongre’ye gönderdiği resmi bildirim için ayrılan 15 günlük inceleme ve itiraz süresi tamamlandı.
Bu süre zarfında yalnızca Kentucky Senatörü Rand Paul, Senato’ya itirazda bulunmuştu ancak itirazların devamı gelmedi.
Böylece F-16’ların satış sürecinin başlamaması için bir gerekçe ortaya atılmadı. ABD Silah İhracat Kontrol Yasası (AECA) gereğince, sürecin ilgili kurumlar arasında başlamasının önündeki engel kalkmış oldu.
AECA yasasına göre söz konusu itiraz süresi NATO üyesi ülkeler için 15 gün olurken, ittifak dışı ülkeler için 30 gün olarak uygulanıyor.
Amerika’nın yabancı ülkelere silah satışı Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin görüşleri alınarak yapılıyor.
Her iki tarafın dış ilişkiler komiteleri, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bildirim gönderdiği gün Türkiye’ye yapılacak F-16 satışına onay verdiklerini açıklamıştı.
Paket içerişinde 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağının yanı sıra envanterindeki 79 uçak için de modernizasyon kiti yer alıyor. (AA)