Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusu son dönemlerde en çok takip edilen konulardan biri oldu. Binlerce vatandaşın radarında olan EYT düzenlemeleri de yakından izleniyor. EYT’liler ilgili yetkililerin açıklamalarından sonra yeni bir tehlike daha ortaya çıktı. Vatandaşlar emeklilik hayali kurarken emekliye ayrılıp çalışmaya devam etmek isteyenler için riskler konuşulmaya başlandı.
EYT’li olan çalışanlar yasa yürürlüğe girdikten sonra emekli olup işine devam etmek istediğinde işverenin SGK maliyetinin 450 TL ile 3 bin 400 TL arasında olacağı tahmin ediliyor. Bu açıdan yaklaşık 5 milyon EYT’li üzerinden yapılan incelemelerde ortalama maliyetin yaklaşık 2 bin TL olacağı ön görülüyor.
İşverenler Ucuz Maliyetli İşçiyi Seçebilir
Maliyetlerin yüksek olması nedeniyle işverenlerin EYT’den emekli olup çalışmaya devam etmek isteyenleri işten çıkartıp daha ucuz maliyetli işçilere yönelmesinden endişe ediliyor.
Mevcutta uygulanan yasaya göre emekliliğe hak kazanmış çalışanlar emeklilik başvurusu yapmadığı müddetçe işyerlerinde geçerli olan şartlarla çalışmaya devam ediyor. İşverenler, emeklilik hakkı kazanması sebebiyle işçileri işten çıkarma hakkına sahip değiller.
Ancak bu süreçte emeklilik başvurusu yapanlar için durum daha farklı. Normal çalışanların istihdam güvenliğini sağlamak amacıyla devlet tarafından işverenlere 5 puanlık SGK prim desteği veriliyor.
Prim Maliyeti Daha Yüksek
Emekli olup çalışanlar için çalışandan alınan prim düşürülürken işverenden alınan prim 5 puan yükseliyor. Bu durum da işverenin istihdam maliyetini asgari ücretliler için 450 TL, daha yüksek maaşa çalışanlar için 3 bin 500 TL’ye kadar çıkarıyor. Aradaki fark nedeniyle aktif sigortalılar için prim maliyetinin brüt maaşa oranı 17,5 iken emekli olup çalışmaya devam edenlerde yüzde 24,5 seviyesine kadar yükseliyor.
Aktif çalışanlarla emekli çalışanlar arasındaki 2 bin TL’yi aşan farkın ortadan kaldırılması konusunda işverenler tarafından Çalışma Bakanlığı’na öneri götürüldüğü aktarıldı.
Emekliye ayrılıp çalışmaya devam etmek isteyen EYT’liler işini kaybetme korkusuyla karşı karşıya kaldı. İşverenler de bu hususta tecrübeli ve nitelikli personel kaybına uğrama konusunda kaygılı.