Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde teknik çalışmalar tamamlandı. Meclise sunulduktan sonra yasalaşması beklenen EYT düzenlemesinde merak edilenler kamuoyuyla paylaşıldı.
kolayca yatırım yapın
Geçen hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT yasasında taslak metnin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduktan sonra Aralık ayında kamuoyu ile paylaşılacağını açıklamıştı.
EYT meselesinin çözülmesiyle birlikte yenilenecek olan emeklilik sisteminin detayları şimdiden belli oldu. Ayrıca EYT görüşmelerinde kapsamın da genişletildiği öğrenildi.
Sabah’ta yer alan habere göre staj sigortası olarak bilinen sigorta girişinin emeklilik başlangıcı olarak sayılması için çalışma yürütülüyor.
Mevcut mevzuatta, staj ve çıraklıkta yapılan sigorta işlemleri emeklilik hesaplamalarında kullanılmıyor.
Bakan Bilgin, bu konuda bir çalışma yaptıklarını açıklamıştı. Çalışma sonunda staj ve çıraklık sigortalarının emeklilikte başlangıç sayılması bekleniyor.
Sigorta Girişi 1999 Öncesi Olsa da Yasadan Herkes Faydalanamayacak
8 Eylül 1999 öncesinde sosyal güvenlik sisteminde girişi olanların EYT kapsamına alınmasına rağmen çıkacak yasadan herkes faydalanamayacak.
Çünkü emeklilik tarihi hesaplanırken üç şarta bakılıyor; prim, yaş, yıl. EYT yasasında yaş şartı kalksa da prim ve yıl şartı istenecek.
Sigortası 8 Eylül 1999 öncesinde yapılanlardan da en az 5000 gün prim şartını tamamlaması beklenecek.
Bu sebeple EYT kapsamında olmasına rağmen primi eksik olanlar yeni yasaya tabi olmayacak ve emeklilik mümkün olmayacak.
Bu kişiler, yasada belirlenen başvuru süresine göre primlerini tamamladıklarında emeklilik hakkı elde edecek.
3600 Gün Primi Dolduran Herkese Kısmi Emeklilik Hakkı Doğmuyor
3600 gün primi dolduranlara kısmi emeklilik hakkı doğuyor. Ancak burada da yaş şartı göze çarpıyor. Prim dolsa da yaş şartı yerine getirilmezse kısmi emeklilik mümkün olmuyor.
Buna göre erkeklerde kısmi emeklilikte yaş şartı 60, kadınlarda ise 58 olarak belirleniyor.
Zorunlu Emeklilik Yok
Mevcut sistemde sigortalının şartları doldurduktan sonra emeklilik için talepte bulunması gerekiyor.
Talepte bulunulmaması halinde çalışmaya devam ediliyor. Hazırlanan EYT yasası ile zorunlu başvuru süreci ve emeklilik olmayacağı öğrenildi.
Böylece çalışan, emeklilik yaşını ve primini doldursa da talep etmezse emekli olmayacak.
Asgari Ücret Alanların Maaşı Daha Düşük Olacak
EYT’lilerde maaş hesaplaması prim üzerinden yapılmayacak. Çalıştığı süre zarfında kazancı yüksek olanların emeklilik maaşı yüksek olarak hesaplanacak.
Özetle, düzenlemede prim gün sayısı çok olanlar değil, SGK’ya bildirilen brüt maaşı yüksek olanların daha fazla emekli maaşı alması sağlanacak.
Çalışma hayatı boyunca asgari ücret alanların maaşı ise daha düşük olacak. Maaş hesaplamasında son yıllar değil, ilk çalışma hayatından itibaren tüm kazançlar baz alınacak.
SSK, Bağ-Kur Farkı Kaldırılacak
Yapılacak düzenlemeyle SSK’lılar ile Bağ-Kur’lular arasındaki prim gün farkı ortadan kaldırılacak ve bir standart getirilecek. Çalışanlar için aynı prim şartı getirilecek.