Son günlerde gündemden hiç düşmeyen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusu ile ilgili uzmanlar görüşlerini bildirmeye devam ediyor. Prof. Cem Kılıç NTV’de konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı. İlk aşamada 1,5 milyon kişinin yararlanacağı düzenlemeyle ilgili nefesler tutulmuş durumda. Düzenlemenin yılın son ayında meclise sunulacağı tahmin ediliyor.
Düzenlemenin içeriği ile ilgili vatandaşlarda birçok soru işareti bulunmakta. Konuyla ilgili en sık tartışılan konu ise EYT çıktığında aylıkların düşüp düşmeyeceği.
TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Cem Kılıç, aylıkların azalması gibi bir durumun söz konusu olmayacağını söyledi. Kılıç, aylık bağlama oranlarının zaten şu anda düşük olduğunu, daha fazla düşmeyeceğini belirtti.
EYT Prim Günü Koşullarında Değişiklik Olacak mı?
Bakan Bilgin’in sözlerini hatırlatan Kılıç, kademeli yaş düzenlemesinin olmayacağını, prim günü yaş koşullarında değişiklik olmasının doğru olmadığını aktardı. 8 Eylül 1999 öncesinde 4A SGK kadınlar için 20 yıl, erkekler için ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü koşulunun tekrar yürürlüğe koyulacağını paylaştı.
Bağ-kur için ise 1999 öncesi koşulların kadınlarda 7200 prim günü, erkeklerde ise 9000 prim günü olduğunu ifade etti.
Devlet memurları açısından da günlerin aynı olduğunu, koşulların aynı şekilde devam etmesinin tahmin edildiğini sözlerine ekledi.
Kamuda Çalışanlar Yararlanacak mı?
Kamuda çalışanların da EYT’den yararlanabileceğini belirten Kılıç, devlet memuru kadın ve erkek çalışanların 8 Eylül 1999 öncesi işe girdiyse aynı şekilde yararlanacağını dile getirdi.
Bakan Bilgin’in 1,5 milyon kişi açıklamasının yanlış anlaşıldığını, EYT’den faydalanacak kişi sayısının 1,5 milyon ile sınırlı kalmayacağını aktardı. Eksik sigorta günü ve prim günü sayısı olanların da gelecek dönemlerde bu kanundan yararlanabileceğini vurguladı.
KHK ile Kamuda Kadro Alan İşçiler için Durum Nasıl?
KHK ile kamuda kadro alan işçilerin 696 sayılı KHK ile kadroya geçerek işe başladıklarını söyleyen Kılıç, bu kararnamenin 23. Maddesine dikkat çekti.
Maddenin emeklilik için gerekli olan yaş, prim günü ve sigortalılık koşullarının tamamlanmış ise kurumların kadrodaki işçilerini emekli edeceğini söyledi.
Doğum Borçlanmasıyla EYT’ye Tabi Olunur mu?
Kadınlar için doğum borçlanmasının sigorta prim gününü artıracağını ifade eden Kılıç, erkeklerde olduğu gibi sigorta başlangıcını öne çekmeyeceğini paylaştı. Dolayısıyla 2000 yılında sigorta girişi olduğu takdirde maalesef doğum borçlanması yapılsa da EYT’nin uygun hale gelmeyeceğini kaydetti.
5000 Prim Gününü Doldurmayanlar Yararlanacak mı?
Bu düzenlemenin tek seferlik olmadığını, 8 Eylül 1999 öncesi koşullara ne zaman olunur ise çalışanların da o zaman EYT’den faydalanabileceğini vurguladı. Ocak ayında yasa çıkması durumunda 690 prim günü eksiğini tamamlayarak emekli olunabileceğini belirtti.
Staj mağduriyeti yaşayanların EYT kapsamına giremeyeceğini söyleyen Kılıç, “Umarım bu yönde bir adım olur.” şeklinde konuştu.
EYT çıkarken maaşların bir kısmı ileride alınacak gibi bir duyum olduğunu, bu bilginin doğru olmadığını kaydetti.