Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin faydalanacağı, sonrasında ise bu sayının artacağının açıklanmasının ardından kimi sektörlerde kalifiye eleman açığından kaynaklanacak boşluğun olumsuz etkilerine odaklanıldı. Bu sektörlerden biri de otomotiv oldu.
Düzenlediği basın toplantısında sektöre dair açıklamalarda bulunan Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp, EYT düzenlemesinin sektöre yansıyacak etkilerine ilişkin beklentilerini paylaştı.
EYT’nin otomotiv sektörü için büyük bir sorun oluşturabileceği görüşünde olan OSS Yönetim Kurulu Başkanı, “Bazı sektörler bunu anlamadı bile, EYT nedir bilmiyor bile ama bizim için gerçekten büyük bir sorun” dedi.
Otomotiv sektöründe tecrübenin önemine dikkat çekerek, “Otomotiv sektöründe bulunan kişi sayılarının verimliliği belli bir yaş sonrasında oluyor. Bugün bir boyacı bulmak, kaportacı bulmak, bir bakımcı bulmak çok zor” şeklinde açıklama yaptı.
Hal böyle olduğu için EYT düzenlemesi öncesinde de kalifiye personeli elde tutmaya çalıştıklarını savunarak, “Şimdi bu noktada biraz daha fazla çaba sarf edilmesi lazım” dedi.
EYT Düzenlemesi Ülkenin Faydasına Olacak Bir Durum Değildi
Türkiye’deki otomotiv sektöründe en büyük sorunun ustalık ve el işçiliği olduğu tespitinde bulunan Özalp, EYT düzenlemesi için “Ülkenin çok da fazla faydasına olacak bir durum değildi” dedi.
İş dünyası anlamında yaşanacak mağduriyetin çalışan nezdinde de yaşanmaması için alınması gereken çözümün, personeli çalışma alanında tutabilecek türde olması gerektiğini savundu.
OSS Yönetim Kurulu Başkanı, “Bu anlamda EYT’ye karşı bizim bakış açımız, açıkça söylemek gerekirse, zaten başından beri çok pozitif değildi” şeklinde çıkış yaptı.
2035’e Kadar Elektrikli Araç Dönüşümüne Geçilmez
Elektrikli araç dönüşümüne ilişkin de dikkat çekici açıklamalar yapan Özalp, gelecek dönem için geçiş beklentilerinin aksine 2035’e kadar sektörün elektrikli araç üretimine dönüşüm gerçekleştiremeyeceğini söyledi.
Bunun için parça alımındaki yüksek fiyatlara işaret ederek, elektrikli araç üretiminde maliyetlerin iki katına ulaştığını söyledi.
Çip Krizi Sürüyor
Pazarın büyümeye yatkın olduğunu ancak geçen yıl üretilen aracın 7 binin biraz üzerinde olduğunu söyleyen Özalp, istenen seviyelere ulaşılamadığını aktardı.
Genel olarak yaşanan sorunlar arasında üç faktörün öne çıktığını ifade ederek şöyle açıklama yaptı:
“Bunun başında tedarik problemleri geliyor. Döviz kurlarındaki hareketlilik ve kargo maliyetleri… Çip krizi büyük anlamda kısmi olarak çözüldü ama tam anlamıyla çözülemedi. Çünkü sadece üretimin olmamasıyla değil, günden güne araçlardaki çip sayısı, yedek parçadaki çip sayısı da artıyor.” (AA)