Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Eylül Ayı İşsizlik Verisi Şaşırttı: Yeniden Yükselişe Geçti

Türkiye’nin işsizlik rakamları açıklandı. Eylül ayında hangi sektörde ne kadar iş alımı ve iş kaybı oldu. Genç işsizlikte durum ne? İşte cevaplar…
Eylül Ayı İşsizlik Verisi Şaşırttı: Yeniden Yükselişe Geçti
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Bu hafta yurt içinde veri gündemi oldukça sakindi. Haftanın en önemli verisi olan işsizlik rakamları ise saat 10.00’da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Hanehalkı İşgücü Araştırmasının verdiği sonuçlara göre Türkiye’de işsizlik oranı 2022 Eylül döneminde artış gösterdi.

15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Eylül’de, Ağustos ayına kıyasla 120 bin kişi artarak 3 milyon 482 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık artış ile yüzde 10,1’e yükseldi.

İşsizlik oranı Ağustos ayında, uzun zaman sonra tek haneye inerek yüzde 9,6 oranında gerçekleşmişti. Geçen yılın Haziran ayında yüzde 13,9 oranında gelen işsizlik 2022 yılına yüzde 11,4’le başladı. Devam eden aylarda kademeli bir düşüş gösterdi.

Ancak Eylül verisiyle bir ay aranın ardından yeniden çift haneye çıkmış oldu.

Eylül ayında erkeklerde işsizlik oranı yüzde 8,8, kadınlarda yüzde 12,8 oranında gerçekleşti.

GCM Yatırım Banner

İstihdam sayısı 54 bin azalarak 30 milyon 867 bine gerilerken, oransal olarak 0,1 puanlık düşüşle yüzde 47,6’ya indi. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 65, kadınlarda yüzde 30,6 seviyesinde.

Genç İşsizlik Oranında 1,2 Puanlık Artış Var

Genç İşsizlik Oranında 1,2 Puanlık Artış Var
Kaynak: TÜİK

Yılın dokuzuncu ayında işgücüne katılma oranı 67 bin kişi artarak 34 milyon 349 bin kişiye çıkarken, oran değeri yüzde 52,9 ile sabit kaldı. Erkeklerin işgücüne katılım oranı yüzde 71,3, kadınların yüzde 35,0 seviyesinde gerçekleşti.

15-24 yaş arasını içeren genç nüfusta da işsizlik arttı. Aylık bazda 1,2 puan artan genç işsizlik oranı yüzde 19,6’ya yükseldi. Genç nüfusta erkeklerde işsizlik oranı yüzde 16,5, kadınlarda yüzde 25,4 olarak tahmin edildi.

İstihdamda yer alan kişilerin, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi önceki ayla aynı kalarak 44 saat olarak belirlendi.

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı söz konusu dönemde 0,4 puan artarak yüzde 20,3’e çıktı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın