
Barınma krizine dönüşen fahiş kira artışlarına dur demek için getirilen yüzde 25 zam sınırını delmek isteyen ev sahipleri yeni yöntemler deniyor. Son yöntemde, yabancı öğrenciler hedefe alındı.

kolayca yatırım yapın
Yıllık yüzde 25’in üzerinde kira artışı yapmak isteyen ev sahipleri, senelik olarak noter üzerinden oturma iznini yenilemekle zorunlu olan yabancı öğrencileri yasal zam sınırının üzerinde kira artışına mahkum bıraktı.
Ev sahiplerinin kira artış oranını kabul etmek zorunda kalan yabancı öğrenciler, oturma iznini alabilmek için fahiş kira artışı ile karşı karşıya kaldı.
Konuyu gündemine taşıyan Haber Global’in haberine göre 300 bini aşkın yabancı öğrencinin bulunduğu İstanbul’da emlak fiyatları öğrencilerin yoğun olarak ikamet ettiği semtlerde uçuşa geçti.
Buna göre Avcılar’da kiralık odalarda başlangıç fiyatı 4-5 bin lira olurken dairelerde ortalama kira bedeli 12-15 bin lira seviyesinde kayda geçti.
Beşiktaş’taki konut kiraları ise 20 bin liraya yakın seyretti. Tek başına ev kirasını karşılayamayan öğrenciler, paylaşımlı ev modeline yöneldi.
Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, özellikle yabancı öğrenciler yoluyla ev sahiplerinin elde ettiği haksız kazancı şöyle yorumladı:
“Artık yeni kiralamalarda ev sahipleri hakları olmamasına rağmen istediği zaman evden çıkarabilmek için taahhütname imzalatıyorlar” uyarısında bulunuyor. Yabancı öğrenciler noterden yapılan kontratla oturma izni alıyor. Şimdi mal sahibi diyor ki ‘Bir sene sonra istediğim kirayı kabul etmezse noterden kontratı yenilemem.’ Bu durumda oturum izni alamayan yabancı öğrenci mecburen başka eve çıkmak zorunda kalır.”
Yabancı öğrencilerin alması gereken tutum için Gayrimenkul Uzmanı Avukat Sinan Keskin ise “Yabancı uyruklu öğrenciler kendilerini korumak için mutlaka yazılı ve depozito, kira miktarı, ödeme şekli, ev sahibinin sorumlulukları ve kira süresini ihtiva eden bir sözleşme yaparak ev tutmalılar” önerisini sundu.