Ev sahibi ve kiracı arasındaki kira uyuşmazlıklarında yeni dönem yarın başlıyor. Kira tespit, tahliye, uyarlama davaları, kiracı ve mal sahibinin kira sözleşmesi kaynaklı ihtilafları, site veya apartman yönetiminin aidat ödememe sebebiyle başlatacakları icra takipleri, itiraz halindeki davalar için zorunlu arabuluculuk sürecine tabi olacak.
Sabah’ın haberine göre 1 Eylül ve sonrası açılacak olan yasal düzenleme içindeki söz konusu tüm davalarda arabulucu zorunlu olacak. Başvurularınsa dava açılacak yetkili mahkemenin bulunduğu adliyedeki arabuluculuk bürosuna ya da yetkilendirilen sulh hukuk mahkemelerine yapılacağı kaydedildi.
Arabulucuda kira artışı konusunda uzlaşma sağlanamaması durumunda dava açılsa bile 5 yılı aşmayan sözleşmeler kapsamında üst sınır yüzde 25’i geçemeyeceğine dikkat çekildi.
Arabuluculuk Giderlerinin Tamamı Ödenmek Zorunda
Arabuluculuk hizmetlerinin sadece kira uyuşmazlıklarında uygulanmayacağına işaret edildi. Dava açılması durumunda arabulucuya gelmeyen tarafın haklı veya haksız olması durumunda bile arabuluculuk ücretinin ve yargılama giderinin tamamını ödemek zorunda olacağının altı çizildi.
Milyonlarca kiracı ve ev sahibini arabuluculuk sisteminde davayı isteyen tarafın başlatabileceği bildirildi. Taraflarla ayrı olarak görüşmeler yapılarak uyuşmazlığa ilişkin bilgi alınacağı eklendi.
Görüşmelerin ardından taraflarla bir toplantı yapılacağı, uygun çözüm bulunması durumunda anlaşma sağlanacağı belirtildi.
İki Saate Kadar Olan Görüşmeler Ücretsiz Olacak
Anlaşmanın sağlanmasını takiben arabulucu ve tarafların katılımıyla hazırlanan anlaşma tutanağının imzalanacağı vurgulandı. Bu tutanağın mahkeme ilamı niteliği taşıdığına dikkat çekildi.
Kira uyuşmazlıklarının 3 haftada çözüme kavuşturulması planlanırken, uyuşmazlık durumunda bir hafta ek süre alınabileceği bildirildi. İki saate kadar olan görüşmelerden ücret alınmayacağı, bu süreden fazla süren görüşmelerde taraflardan Adalet Bakanlığı’nca belirlenen tarifeye göre eşit oranda ücret alınacağı vurgulandı.
Tarafların anlaşamaması durumunda uzlaşmazlık tutanağı düzenleneceği, tutanağın taraflarca imzalanacağı aktarıldı. İmzadan imtina edilirse, durumu arabulucunun yazarak kendisinin imzalayacağı eklendi.
Söz konusu uzlaşmazlık tutanağının arabuluculuk bürosuna ibraz edilerek birer örneğinin taraflara verileceği ifade edildi. İmzalı tutanak olmadan dava açılamayacağı ve mahkemelerin bu tutanakları görerek davayı devam ettireceği iletildi.