ABD dolarının küresel olarak değer kazanması hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke paraları karşısında güç kazanmasını sağladı. Amerikan dolar endeksi 109,148 seviyesinde, yükseliş yönünde hareket ediyor.
Dolar karşısında değer kaybeden majör paralar arasında yer alan Euro, son 20 yılın en düşük seviyelerine indi. 2022 yılının başlarında 1,13 civarında olan parite, 1 seviyesinin altına geriledi.
Euro/Dolar Paritesi 0,99’a Geriledi
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya’ya Ukrayna’yı işgali nedeniyle çeşitli konularda çok kapsamlı yaptırım uyguluyor. Bunlar arasında en önemli ise kuşkusuz ki enerji alanında yapılan ambargolar oldu.
Rus gazını alamayan AB enerji krizi yaşarken, ekonomilerde de tehlike sinyalleri baş gösterdi. Avrupa ekonomisinin resesyona gireceği endişesi, bölge para birimi olan Euro’nun zayıflamasına yol açtı.
Doların güvenli liman kimliği ile öne çıkmasının da etkisiyle EUR/USD paritesi bugünkü işlemlerde 0,9905 seviyesine kadar geriledi. Temmuz ayının ortasında 0,9920’ye inerken, bugün kaydettiği seviye bunun da altını işaret etti.
En son bu seviyeleri 2002 yılında görmüştü. TSİ 13.33’te yüzde 0,22 düşüşle 0,9920’den işlem görüyor. Dönemsel değişimlere bakıldığında son bir haftada yüzde 2,50, bir ayda yüzde 2,92, bir yılda ise yüzde 15,57 oranında azaldığını görmekteyiz.
Ekonomist Selçuk Geçer, paritenin 0,80’lere kadar ineceği yönündeki öngörüsünü paylaştı.
Dolar, Euro Kurunu Geçti!
Yurt içindeki duruma baktığımızda, Euro’nun 18 liranın altına inerek, doların gerisinde kaldığını görmekteyiz. Euro/TL dün 17,93’lere kadar indi. Saat 14.00 itibarıyla 17,99 liradan işlem görüyor.
Aynı dakikalarda Dolar/TL yüzde 0,36 artışla 18,12 ile gün içi en yükseğe yakın seyrediyor.
Euro/Dolar Eşitliği Türkiye’yi Nasıl Etkiler?
Geçen ay gerçekleşen düşüşün ardından, ekonomist Mahfi Eğilmez Türkiye üzerindeki etkilerini anlatan çok bilgilendirici bir yazı yazmıştı. Euro’nun ilk kez fiilen dolaşıma girdiği 1 Ocak 2002 tarihinde 1,17 olduğunu, en yükseği ise 1,57 ile 3 Mart 2008’de kaydettiğini belirtti.
FED’in faiz artırımlarının doların tüm paralar karşısında değer kazanmasını sağladığını söyleyen Eğilmez, dolar endeksinin 20 yılın en yüksek seviyelerinde gezdiğine dikkat çekti.
Euro ile doların eşit seviyeye gelmesinin Türkiye için ne gibi artı veya eksileri olduğunu anlatan ünlü ekonomist, ihracatta her ikisinin de ağırlığının hemen hemen aynı olduğunu söyledi.
2021 yılında yapılan toplam ihracatın yüzde 46’sının Euro, yüzde 47’sinin dolarla, ithalatın ise yüzde 48’inin Euro, yüzde 45’inin dolarla yapıldığını açıkladı.
İhracat kısmında sorun olmasa da işin içine ithalat ve dış borç ödemeleri girdiğinde, tablonun Türkiye’nin aleyhine döndüğünü aktardı.
Geçen yıl gerçekleşen dış borç ödemelerinin yüzde 60’ının dolar, yüzde 30’unun Euro ile yapıldığına dikkat çeken Eğilmez; Euro’nun dolardan daha değerli olduğunda Türkiye’nin kazançlı, daha değersiz veya eşit olduğunda zararda anlamına geldiğini açıkladı.