Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Euro Bölgesi’nde Enflasyon Tarihin Yeni Rekorunu Kırdı!

Avrupa Merkez Bankası 11 yılın ardından ilk faiz artırımına giderken enflasyon yine rekor kırdı. Yüksek fiyatlarda, enerji ve gıda yine öne çıktı.
Euro Bölgesi’nde Enflasyon Tarihin Yeni Rekorunu Kırdı!
HABER GİRİŞ

Gıda ve yakıt başta olmak üzere fiyatlardaki küresel tırmanış sürerken Euro Bölgesi, enflasyonda yine rekor kırdı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan ön rapora göre Euro Bölgesi’nde enflasyon Haziran’da yüzde 8,6’ya yükseldi.

Bu Mayıs’ta yıllık bazda yüzde 8,1’lik zirvenin ardından yeni rekoru işaretledi.

Yüzde 8,4 yönündeki beklentileri aşan manşet enflasyon, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Temmuz ayında 11 yıl aradan sonra ilk faiz artırımını yapacağına ilişkin koşulları güçlendirdi.

Zaten ECB Başkanı Christine Lagarde de bu hafta Temmuz’da artırıma gideceklerini açıkça belirtti. Kurumun baş ekonomisti olan Philip Lane, Lagarde’nin hemen sonrasında yaptığı açıklamada enflasyonun daha da yükseleceği konusunda uyardı.

Enflasyon bileşenlerine bakıldığında enerji ile yakıtın bir kez daha öne çıktığı görüldü.

GCM Yatırım Banner

Enerji fiyatları Mayıs’taki yüzde 39,1’e kıyasla Haziran’da yüzde 41,9 artarken yiyecek, alkol ve tütün fiyatları yüzde 7,5’e karşı yüzde 8,9 hızlandı. Enerji dışı endüstriyel mallar Mayıs’tan çok az değişirken hizmetler için fiyatlar yüzde 3,5’ten yüzde 3,4’e geriledi.

Enerji hariç enflasyon Haziran’da yüzde 4,6’dan yüzde 5’e yükselirken enerji, gıda, alkol ve tütün maliyetlerini hariç tutan çekirdek endeks yüzde 3,8’den yüzde 3,7’ye geriledi. Aylık bazda ise enflasyon Mayıs’ta olduğu gibi yüzde 0,8 arttı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.