Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından açıklanan aylık rapor, Euro Bölgesi’nde borçlanmanın beklentilerin altında kaldığını gösterdi. En geniş tanımlı para arzını temsil eden M3, Şubat’ta bir önceki yıla göre yüzde 2,9 artarak Şubat’ta 16,1 trilyon euroya yükseldi. Yüzde 3,2 artış yönündeki piyasa beklentilerini kaçırırken önceki ayın yüzde 3,5’inden geriledi.
M3 para arzındaki büyüme oranı, ECB’nin yüksek enflasyonla mücadelede para politikasını daha da sıkılaştırmasıyla Ekim 2014’ten bu yana en zayıfı oldu.
Mali olmayan şirketlere verilen krediler de Şubat’ta yılık bazda yüzde 5,7 artarak önceki ayın yüzde 6,1’inden geriledi. 5,13 milyar euroya çıkan kredide artış; borçlanma maliyetleri, yüksek enflasyon ve durgunluk riskleri arasında, Nisan 2022 sonrası şirketlere borç vermede en zayıf büyüme hızı oldu.
Hanehalkına yönelik krediler de yüzde 3,2 artışla, yüzde 3,6 artış yönündeki piyasa tahminlerinin altında geldi. Şubat verisi, Şubat 2021’den bu yana hanehalkı kredilerindeki en zayıf büyüme hızı oldu.
Veriler üzerine görüş bildiren ING Ekonomisti Bert Colijin, bankaların şirketlere verdiği krediler Şubat’ta yeniden düşerken, hanehalkı borçlanmasındaki büyümenin hala düşüş eğiliminde olduğunu aktardı.
ECB verilerinin parasal sıkılaştırmanın ekonomi üzerindeki etkilerini göstermeye devam ettiğini söyledi. Ayrıca verilerin, borçlanma talebinin daha da zayıflayacağını ve kredi koşullarının daha sıkı hale gelebileceğini gösterdiğinden, bu yavaşlama eğiliminin devam etmesini beklediklerini belirtti.
Kredi koşullarının son küresel bankacılık kargaşasından da etkilenebileceğini aktaran Colijin, şu ifadeleri kullandı:
“Artırım döngüsünün bu yıl boyunca ekonomi üzerinde önemli bir yavaşlama etkisi yaratacağı daha belirgin hale geliyor. Son zamanlardaki artırımların ekonomi üzerindeki tam etkisinin hala ortaya çıkması gerekiyor ve son dönemdeki kargaşa muhtemelen ekonomik aktiviteyi engelleyecektir. Yılın başında zaten oldukça zayıf olan bir ekonomi için bu, daralma risklerinin önemli olmaya devam ettiği anlamına geliyor.”