Eurostat tarafından Euro Bölgesi’ne ilişkin Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı. Rapora göre yıllık enflasyon ön sonuçları doğruladı ve yüzde 7,0 olarak gerçekleşti. Aylık bazdaki artış ise yüzde 1,0 seviyesinde oldu. Artan hizmetler ve enerji maliyetlerinin, gıda fiyatlarındaki artıştaki yavaşlamayı dengelediği belirtildi.
kolayca yatırım yapın
Değişken gıda ve akaryakıt fiyatları hariç tutulduğunda, çekirdek enflasyon yüzde 7,5’ten yüzde 7,3’e gerilerken, alkol ve tütünü hariç tutan daha da dar bir ölçü, geçen Haziran’dan bu yana ilk düşüşü olan yüzde 5,7’den yüzde 5,6’ya geriledi.
Avrupa Merkez Bankası politika yapıcılarının son aylarda temel odak noktası olan temel fiyat artışı bir miktar yavaşlasa da, kritik hizmetler bileşeni hızlanmaya devam etti ve enflasyonu ECB’nin yüzde 2 hedefinin üzerinde tutabilecek artan ücret baskılarına işaret etti.
Enflasyon yaklaşık iki yıldır Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 2 hedefinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Banka, kontrolden çıkmış fiyat artışını durdurmak için geçen Temmuz ayından bu yana faiz oranlarını toplam 375 baz puan artırdı.
Enflasyonun hedefe geri dönmesi için 2025 yılı işaret ediliyor. Bunun için ECB’nin daha fazla faiz artırımı yapabileceği belirtiliyor. Temel olarak işgücü maliyetlerinden kaynaklanan hizmet enflasyonu yüzde 5,1’den yüzde 5,2’ye yükseldi ve politika yapıcıların nominal ücret artışının tehlikeli derecede hızlı olabileceğine dair korkularını doğruladı.
Hızlı enflasyon nedeniyle ücretler reel olarak hala düşük olurken, işsizlik ve hizmetlerde artan iş gücü kıtlığı nominal ücretleri yükseltiyor. Bloğun en büyük ekonomisi olan Almanya’daki beklenmedik derecede cömert ücret anlaşmalar, iş gücü maliyetlerinin enflasyonu olumsuz etkilemesi riskini artırıyor.
Piyasalar, ECB’nin yüzde 3,25’lik mevduat faiz oranının bu yaz yüzde 3,75’e yükseldiğini görüyor, ancak bazı politika yapıcılar bunun yeterli olmayabileceğini belirtiyor. ECB bir sonraki toplantısını 15 Haziran’da yapacak ve sonraki toplantılarda da faiz artırması bekleniyor.