Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Ekonomim’e verdiği demeçte göreve yeni gelen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Şahap Kavcıoğlu hakkında konuştu.
Şimşek’in yetkilerini sorgulamanın doğru olmadığını, Merkez Bankası Başkanı’nın ise son derece parlak bir kariyere sahip olduğunu belirtti. Her iki isme de tebriklerini ve başarılarını ileten Yılmaz, piyasanın Erkan’dan ziyade Şimşek’i sınayacağını söyledi.
Bu öngörüsünü ise “Çünkü Merkez Bankası Başkanı’nın işlerini yapabileceği, eylemlerini ortaya koyabileceği ortamı sağlamak bakanın görevi. Piyasada bakanın sınanması bu ortamın sağlanıp sağlanmayacağı ile ilgili olacak. O ortam sağlandıktan sonra eğer başkan gerekeni yaparsa şu anda karşı karşıya olduğumuz sorunları belli bir süre sonra düzene sokar ve artık meyvelerini toplamaya başlarsa tarihe geçer diye düşünüyorum ama bakan bu ortamı sağlayamaz da başkan eli kolu bağlı hale gelirse başkanı mazur görmek lazım.” sözleriyle açıkladı.
Erkan’ın koltuğa oturduğu gün toplumun karşısına çıkıp bir manifesto yayımlaması gerektiğini belirten Yılmaz, halka hangi stratejileri uygulayacağını, neyi devraldığını, neyi, nasıl değiştireceğini ve bunu ne kadar sürede yapabileceğini açıklaması gerektiğini ifade etti.
Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yedi tane üyesi olduğunu ve şu anda bunlardan sadece bir tanesinin değiştiğini hatırlattı. Gelecek hafta yapılacak toplantıda faiz artırımı yapılması durumunda bu üyelerin faiz artırımını nasıl gerekçelendireceklerini merak ettiğini aktardı.
Bir ay önce nasıl faiz indirimini savunuyorlarsa, şimdi faiz artırımını neden yaptıklarını kamuoyuna açıklamalarının yerinde olacağını sözlerine ekledi.
Politika Faizi Diye Bir Şey Yoktur
22 Haziran toplantısına dair beklentisini paylaşan Yılmaz, “Ayın 22’sinde para politikası kurulunu ortaya çıkaracak çok önemli bir metin olması lazım. Bir kere onca makro ihtiyati tedbirler var. Politika faiziyle ilgili bir söylem var; Politika faizini biz artık etkisizleştirdik, politika faizi diye bir şey yoktur, diye.” sözleriyle PPK’nın daha etkin olması gerektiğine vurgu yaptı.
500 veya 1000 baz puan artırsa bile bunu neye dayanarak yapacağını ortaya koyması gerektiğini kaydetti.
Uygulanan politikalarla yabancıların piyasadan kovulduğunu ve şu an bunun bedelinin ödendiğini dile getirdi.
Durumun iki ucu pis değnek olduğunu, enflasyon gibi büyük bir sorun olduğunu ve TCMB’nin görevinin istikrar sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.
PPK ve Merkez Bankası Başkanı Zor Durumda
Faiz artırımlarından dolayı yabancıların Türkiye’ye geleceğini ve sıcak para getireceğini söyledi. Yabancının ülkeye sıcak para getirip onu satıp Türk varlıklarına yatırım yapabilmesi için bir faiz hedefi olduğunu, sattığı dövizin karşılığında elde edeceği dövizden dolayı kurda istikrar istediğini belirtti.
Ekonomiyi yönetmek için gerekli araçlardan birinin faiz olduğunu söyleyen Yılmaz, düzenleyici tedbirlerden birinin ise BDDK’nın yetkisinde olduğunu vurguladı.
Finansal istikrarın her zaman aynı yönde gitmeyeceğini dolayısıyla kurumlar arasındaki koordinasyonun çok iyi sağlanması gerektiğini belirtti.
“Şu anda BDDK’nın başına gelen kişi karşı karşıya olduğumuz sorunların müsebbibi. Mehmet Bey bu akıl dışılığı ortadan kaldırmak için önce bu akıl dışılığa sebep olanlardan hesap sormalıydı.” diyen Yılmaz, dolayısıyla PPK ve Merkez Bankası Başkanı’nın zor bir durumla karşı karşıya olduğunu ifade etti.