Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan’a gerçekleştirdiği ziyaretin dönüşünde uçakta gazetecilerle bir araya geldi. Erdoğan’ın açıklamalarında öne çıkan konular dış politika, enerji görüşmeleri, anayasa değişiklik teklifi, Suriye lideri Esad gibi konular oldu. Avaza ziyaretinde önemli ve işlevsel bir süreç başlattıklarını söyledi.
kolayca yatırım yapın
Başta enerji ve ulaştırma olmak üzere gelecek dönemler için iş birliği alanlarını tespit ettiklerini aktardı. Özellikle Türkmen gazının Hazar Denizi üzerinden Türkiye’ye, daha sonra Avrupa’ya nakli konusunu etraflıca ele aldıklarını paylaştı.
Bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını ve Türk dünyasında iş birliğinin daha da derinleştirilmesi noktasında hemfikir olduklarını belirtti.
“Son Defa”
Erdoğan’a Samsun mitinginde kullandığı “2023’te milletimizden kendi adımıza son defa istediğimiz destekten alacağımız güçle Türkiye Yüzyılı’nın inşasını başlatıp bu kutlu bayrağı gençlere teslim edeceğiz.” sözleri hatırlatıldı. Gazeteciler bunun ne anlama geldiğini sordu.
Erdoğan, şu anda Cumhurbaşkanı adayı olarak iki kez seçime girme, aday olma şansının olduğunu, üçüncü kez böyle bir şansın olmadığını belirtti. Dolayısıyla bunun AK Parti’nin seçimlerde artık işin içinden çekilmesi anlamına gelmeyeceğini ve Tayyip Erdoğan’ın siyasetten çekilmesi demek olmadığını vurguladı.
Milletin teveccühü olması durumunda Cumhurbaşkanı olarak göreve devam edeceklerini aktardı.
Siyaseti bırakmadığı durumda ne yapacağı sorulduğunda ise “AK Partiliyim. Ben bu partiden ayrılır mıyım? Ben kurmuşum bu partiyi. Bu arkadaşları yalnız bırakmam mümkün mü? Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda, Şimdi dinlediğim tüm şarkılarda bana her şey AK Parti’yi söylüyor.” dedi.
EYT ve Asgari Ücret Açıklaması
Hedeflerinin bu yıl sonuna kadar emeklilikte yaşa takılanlar olayını çözmek olduğunu , asgari ücret meselesiyle ilgili ise çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini duyurdu. Yeni yıla bu iki önemli konuyu masadan kaldırarak girmek istediklerini, çalışmaların bu istikamette devam ettiğini belirtti.
EYT konusunda ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in EYT’ye ilişkin teknik sorunların çözüldüğünü söylediği açıklamasını anımsattı. İstifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yaptıklarını sözlerine ekledi.
Suriye-Türkiye-Rusya
Erdoğan, şu an itibarıyla Suriye-Türkiye-Rusya olarak ortak bir adım atmak istediklerini söyledi ve bunun için önce istihbarat örgütlerinin daha sonra da savunma bakanlarının bir araya gelmesi gerektiğini ifade etti.
Terör örgütlerinin Suriye’nin kuzeyinde rahat durmadığını, zaman zaman oradan tehdit ve tahrik ettiklerini dile getirdi. Türkiye’nin sınırından 30 kilometre güneyde rahatsız edildiği zaman bu bölgede her türlü adımı atacaklarını vurguladı.
Suriye’de terör örgütünün besleyicilerinin olduğunu, petrol kuyularının şu anda koalisyon güçlerinin güvencesinde olduğunu kaydetti. Bu petrollerin terör örgütleri tarafından rejime satıldığını bildirdi. Bugüne kadar sabrettiklerini ama artık onun da tükendiğini, şimdi her türlü adımı atacaklarını belirtti.
Erdoğan’a Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Türkiye’nin Rusya’ya karşı yaptırımlara uyması gerektiğini söylemesi hatırlatıldı. Cumhurbaşkanı, Erdoğan’ı muhatap olarak almadığını, yaptığı açıklamanın şık olmadığını ifade etti. Rusya ile ilişkileri Borrel’in tayin ve tanzim edemeyeceğini kaydetti.
Almanya’da Darbe Girişimi
Almanya’da darbe girişimi şüphesiyle bir grup insanın tutuklanması ile ilgili sorulan soruya “Alman makamların darbe hazırlığındaki kişilere karşı aldıkları önlemleri doğru buluyoruz.” dedi.
Bu hissiyatı en iyi anlayacak olanın Tür halkı olduğunu söyledi. On yıllardır Almanya’nın Türkiye ile empati yapması gerektiğini söylediklerini anımsattı.
İki ülke arasındaki ilişkilere değinen Erdoğan, Almanya’nın Türkiye’ye, Türkiye’nin de Almanya’ya ihtiyacı olduğunu paylaştı.
Anayasa Değişikliği
Meclis gündemindeki Anayasa değişikliği ile ilgili konuşan Erdoğan, olumlu gelişmeler beklediğini söyledi.
Olayın 336 imzayla gittiğini ama Meclis’te başta İyi Parti olmak üzere bazı partilerin destek vereceğini kaydetti. HDP’den destek gelmesi durumunda buna şaşırılmaması gerektiğini, dolayısıyla CHP’den de destek verileceğini bildirdi.
Anayasa değişikliğinde sadece başörtüsü olayının olmadığını, içine aile gibi önemli konuların da dahil olduğunu aktardı. (AA)