Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugünkü durağı Suudi Arabistan oldu. Erdoğan, Veliaht Prens Muhammed Bin Selam ile bir araya gelerek ticaret, yatırım ve diğer önemli konular hakkında görüşmeler gerçekleştirdi.
Ziyarette, iki kardeş ülkenin arasındaki köklü ilişkilere vurgu yapıldı ve Prens Selman Erdoğan’ı seçim zaferi vesilesiyle tebrik etti. Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi’nin faaliyete geçirilmesine yönelik süreçlerin tamamlanmasının, ortak proje ve inisiyatiflerin geliştirilmesinin, bunların Konsey çerçevesinde uygulanmasının önemine dikkat çekildi.
Masadaki Önemli Konular
Görüşme sonrası yapılan açıklamada ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarında iş birliği ivmesinin artırılmasının oldukça önemli olduğu, özellikle altyapı, inşaat, mühendislik, savunma, metalürjik sanayi, çevre ve miras turizmi, yenilenebilir enerji gibi sektörlerde ortak çıkar alanlarında fırsatları desteklemek konusunda iki ülkenin istekli olduğu belirtildi.
Türkiye ve Suudi Arabistan’ın özel sektörleri arasındaki iletişimi yoğunlaştırarak, verimli ve elverişli bir yatırım ortamı geliştirmenin hedeflendiği aktarıldı. Bu kapsamda iki ülke arasındaki ticareti geliştirmenin ve çeşitlendirmenin yollarının masadaki konular arasında yer aldığı paylaşıldı.
Enerji Alanındaki Hedefler
Türkiye’nin Suudi Arabistan’ın küresel petrol piyasalarının dengesini, üretici ve tüketici ülkelerin çıkarlarına hizmet edecek ve sürdürülebilir ekonomik büyüme sağlayacak şekilde desteklemedeki rolünü memnuniyetle karşıladığı ifade edildi.
İki ülkenin de yenilenebilir enerji, elektrik ve buna benzer başlıklarda iş birliğini geliştirmeyi ve bunu sağlama konusundaki seçenekleri araştırma arzularını dile getirdiği vurgulandı.
Petrokimya Sektöründeki Fırsatlar
Türkiye ve Krallık petrol, petrol çeşitleri ve petrokimya arzı dahil bir dizi enerji alanında iş birliğini güçlendirme konusuna işaret etti ve temiz hidrojenle ilgili olarak bilgi alışverişi yaptı.
Petrokimya sektöründeki ortak girişim fırsatları tartışıldı ve iki ülkedeki yerel kaynakların kullanımını yükseltmek için şirketler arasındaki iş birliğinin önemine dikkat çekildi.
İhracat ve İthalat
Yapılan açıklamada ihracat ve ithalat konularında imzalanan mutabakat zaptlarının etkinleştirilmesi ve sanayi sektörüne yatırım çekilmesi için çalışılacağı belirtildi.
İki tarafın da imalat, petrokimya sanayi, otomotiv ve yedek parça sanayi, havacılık sanayi, limanlar ve denizcilik sanayi, madencilik ve gıda sanayi dahil maden ve endüstriyel alanlarda gelecekteki iş birliği alanlarının güçlendirilmesi ihtiyacını vurguladığı paylaşıldı.
Bu çerçevede iki ülkenin özel sektörlerinin tarım ve gıda endüstrileri çerçevesinde yatırım ortaklıklarına girme kapsamlarında görülen genişlemeyi memnuniyetle karşıladığı ifade edildi.
Türkiye ve Krallık’ın ulaşım ve çeşitli hizmetler konularında iş birliğinin güçlendirilmesi için hevesli olduğu, iki ülke arasındaki uçuş sayısının artırılmasının görüşüldüğü dile getirildi.
Savunma ve askeri alanlarda ortak çalışmaları geliştirmek ve bu alanlarda imzalanan anlaşmaların iki ülkenin ortak çıkarlarına hizmet edeceği konuları kararlılıkla ele alındı. İki tarafın da güvenlik ve istikrarın sağlanması için katkıda bulunacağı, terörizmle ve terörle mücadele edeceği belirtildi.
Paylaşılan ortak bildiride iki ülke arasındaki turizmin gelişimi için iş birliğinin artırılacağı, kültürel alanlarda, spor programları ve diğer faaliyetlerde ortaklığı güçlendirme konusunun önemine dikkat çekildi.
Mutabakat Zaptları Hakkında Açıklama
İki tarafın, ziyaret sırasında Kabiliyetler, Savunma Sanayii, Araştırma ve Geliştirme Alanlarında İş Birliğine İlişkin Uygulama Planı, Suudi Savunma Bakanlığı ile Türk firması Baykar arasında 2 satış sözleşmesi, Doğrudan Yatırımın Teşvik Edilmesi Alanında İş Birliği, medya ve enerjiye ilişkin mutabakat imzalanmasını memnuniyetle karşıladığı açıklandı.
Türkiye ve Krallık özel sektör kuruluşları arasında enerji, gayrimenkul, inşaat, eğitim ile dijital teknolojiler, sağlık ve medya alanlarında 9 mutabakat zaptı imzalandığı duyuruldu. (AA)