
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Külliyede gerçekleşen ve yaklaşık 3,5 saat süren kabine toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu.
15 Eylül’de Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Arap Ligi Olağanüstü zirvesine katıldıklarını belirten Erdoğan, burada Filistin’in yanı sıra Lübnan, İran, Yemen ve son olarak Katar’a saldıran İsrail karşısında ortak tavır almanın önemine işaret ettiklerini belirtti. Cumhurbaşkanı, “Müttefikimiz Katar ile dayanışmamızı göstermesi açısından ziyaretimiz manidardı” yorumunu yaptı.
Kiralık Konut Uygulaması
Cumhurbaşkanı, 81 ilin tamamında 500 bin sosyal konut inşa etmek için düğmeye bastıklarını vurguladı ve “İlk kez kiralık konut uygulamasını hayata geçiriyoruz. Vatandaşlarımızın konuta ulaşımını kolaylaştıracağız” dedi.
Şehit ve gazilere, emeklilere, gençlere, 3 çocuğu olan ailelere özel bir kontenjan ayıracaklarını açıkladı.
İlk kez kiralık konut uygulamasını TOKİ eliyle hayata geçireceklerini, vatandaşların uygun şartlarla kiralayacağını ve dar gelirli ailelerin rahatlayacağını ifade eden Erdoğan, projenin detaylarının önümüzdeki günlerde paylaşılacağını duyurdu.
ABD’yi Önemli Bir Ortak Olarak Görüyoruz
Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü ve enerji talebinin arttığına işaret eden Cumhurbaşkanı, enerji sepetinin genişletme çabalarını aralıksız sürdürdüklerini söyledi.
Uygulanan politikalarla hem sanayide çarkların dönmesini hem de vatandaşların kışı rahat geçirmesini sağladıklarını bildiren Erdoğan, diğer tedarikçi ülkeler gibi ABD’yi önemli bir ortak olarak gördüklerini paylaştı.
Türk Hava Yolları’nın Ağı Genişletildi
2002’de 10,4 milyon yolcuya hizmet eden Türk Hava Yolları’nın (THYAO) 2024 sonu itibarıyla yolcu sayısının 85 milyona çıktığını, uçuş ağının ise 103 destinasyondan 350’ye yükseldiğini belirtti.
Yolcu sayısının 8 kattan fazla, uçak sayısında ise 3 kattan fazla artış yaşandığını, 2033 yılı filo hedefinin 813 uçak olduğunu duyurdu.
Gerek Airbus’a 2023’te verilen 335 uçak siparişinin gerekse Eylül 2025’te Boeing firmasına verilen 225 uçak siparişinin bu hedeflere yönelik hazırlıklar olduğunu kaydetti. Erdoğan, “Sayın Trump’la yaptığımız görüşmenin olumlu sonuçlarını önümüzdeki dönemde hep beraber göreceğimize inanıyorum” dedi.
“ABD Ziyareti Çok Başarılı Geçti”
Erdoğan, New York’taki temasların ardından ABD Başkanı Donald Trump ile görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlattı ve Trump ve heyetiyle kapsamlı bir görüşme yaptıklarını aktardı.
Trump ile ikili ticaret, enerji, yatırım, savunma sanayi başta olmak üzere birçok hususu ele aldıklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı, iki ülke arasında 100 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için adımları istişare ettiklerini, bunun yanında Gazze, Rusya-Ukrayna savaşı, Suriye’deki istikrarın muhafazası gibi hususları değerlendirdiklerini paylaştı.
Erdoğan, “Amerika ziyaretimizi kötülemeye çalışmasının tek nedeni ziyaretimizin fevkaladenin fevkinde başarılı geçmiş olmasıdır. Hevesleri kursaklarında kaldı, hayal kırıklığına uğradılar. Şimdi bunun öfkesiyle sağa sola saldırıyorlar” dedi.
Kooperatiflere Destek Miktarı Arttı
Kooperatifler için yeni müjdeler paylaştıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı, bu yıl destek tutarını 2,5 katına çıkardıklarını, makina, ekipman, demirbaş alım desteğini 1 milyon liraya, sergi ve fuar katılım desteklerini 150 bin liraya yükselttiklerini ifade etti.
İŞKUR’da 1 Milyon Öğrenci Hedefi
Erdoğan, bu yılbaşında İŞKUR Gençlik Programı’ndan 100 bin öğrencinin faydalandığını, ancak yoğun teveccüh dolayısıyla kontenjanı 150 bine çıkarmayı kararlaştırdıklarını paylaştı.
2028 yılının sonuna kadar toplam 1 milyon öğrenciyi İŞKUR gençlik programından faydalandırmayı hedeflediklerini duyurdu.
BM Genel Kurulu’nda Filistin Damgası
BM 80. Genel Kurulu’nda görüşmeleri en verimli şekilde değerlendirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı, iş çevreleri ve uluslararası yatırımcılara kadar pek çok kesimle bir araya geldiklerini dile getirdi.
İsrail’in engelleme çabalarına rağmen 80. Genel Kurul’a Filistin davasının damga vurduğunu, Fransa ve Suudi Arabistan eşbaşkanlığında düzenlenen iki devletli çözüme ilgi yoğun olduğunu belirtti.